Det var strax före lunch i tisdags som ett ryskt Su-27-stridsflygplan flög nära ett svenskt signalspaningsflygplan utanför den baltiska kusten. Foto: Pontus Lundahl/TT, FRA

UD kallar upp Rysslands ambassadör efter flygincident över Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands ambassadör har kallats upp till UD och kommer under måndagen tas emot av chefen för UD:s enhet för europeisk säkerhetspolitik. Det säger UD:s presskommunikatör Diana Qudhaib till SVT Nyheter.

UD har nu fått ta del av rapporten om den händelse som ägde rum tidigare i veckan över Östersjön då ett ryskt stridsflygplan befann sig omkring 20 meter från ett svenskt signalspaningsflygplan.

– UD ser allvarligt på händelsen. Det ryska planet har agerat omdömeslöst och oprofessionellt på ett sätt som äventyrat flygsäkerheten, säger UD:s presskommunikatör Diana Qudhaib till SVT Nyheter.

Hon fortsätter:

– Händelsen har ägt rum över internationellt vatten. Det svenska planet var i sin fulla rätt att flyga i området.

Endast 20 meter

Det var strax före lunch i tisdags som ett ryskt Su-27-stridsflygplan flög nära ett svenskt signalspaningsflygplan utanför den baltiska kusten.

Det svenska flygplanet utförde ett av sina rutinuppdrag och flög över internationellt vatten och luftrum, uppgav Försvarsmakten.

– Då blev det uppvaktat. Det kom en Su-27:a som vi bedömer som rysk incidentjakt. Det närmade sig med hög fart – överljudsfart – och mötte oss. Det svängde runt och efter ytterligare en passage så la den sig väldigt nära. Det var omkring 20 meter som du ser på bilderna, sa Anders Persson, flygstabschef i Uppsala i fredags.

Det ryska jaktflygplanet tog den första närkontakten utanför den baltiska kusten, men ännu en kontakt togs längre söderut nära den ryska enklaven Kaliningrad i Östersjön.

– Den första kontakten var utanför Baltikum. Sen följde den oss nedåt en bit och så släppte den oss, sa Anders Persson i fredags.

Rysk Su-27 nära svenskt signalspaningsflygplan 19 februari 2019. Foto: Försvarsmakten

Flera incidenter

Tidigare i år uppgav Försvarsmakten att tre ryska militärflygplan hade kränkt svenskt luftrum söder om Karlshamn den 19 januari.

Ett ryskt signalspaningsflygplan av typen Il-20 hade gjort en flygning över Östersjön, eskorterat av två stridsflygplan av typen Su-27 Flanker.

Söder om Karlshamn i Blekinge flög de ryska planen en kort stund in på svenskt territorium utan tillstånd, uppgav Försvarsmakten.

Drygt en vecka senare hade UD ett möte med en tjänsteman från den ryska ambassaden med anledning av flygkränkningen i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.