Foto: Bertil Ericson, TT

UD:s protest mot Ungern: ”Måste kunna diskutera utan att gå till personangrepp”

Publicerad

Den ungerska ambassaden i Stockholm tog i dag emot Sveriges protest mot det språkbruk som Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjen använde om den svenska socialförsäkringsministern Annika Strandhäll i ungersk tv häromdagen.
Semjen kallade Strandhäll för ”en stackars sjuk varelse”.

– Vi framhöll att vi måste kunna föra en politisk diskussion utan att behöva gå till personangrepp och att vi ska kunna ha en dialog med Ungern fortsättningsvis även i frågor där vi står långt ifrån varandra, säger UD:s presschef Patric Nilsson.  

Bakgrunden till svenska UD:s reaktion är ett framträdande i ungersk tv häromdagen där Ungerns vice premiärminister bland annat kallade den svenska socialförsäkringsministern Annika Strandhäll för ”en stackars sjuk varelse”. Anledningen till dessa hårda ord var en tweet från Annika Strandhäll häromveckan där hon skrev att Ungerns nya familjepolitik ”osar 30-tal”, något som vållat häftiga reaktioner i breda politiska kretsar i Ungern. 

Patric Nilsson ville inte berätta hur representanterna från den ungerska ambassaden svarade på det som framfördes. Inte heller vill han kommentera stämningen på mötet:

– Det är också en del där vi inte går in i några detaljer kring de här samtalen. Vi kommenterar vad vi har framhållit, men inte sådant som har framkommit ytterligare, säger Patric Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer