Carl Bildt tillbakavisar Ecuadors anklagelser om Sveriges rättsystem. Foto: Scanpix

UD skärper tonen mot Ecuador

Uppdaterad
Publicerad

I sitt besked om att Ecuador beviljar asyl till Julian Assange riktade utrikesministern Ricardo Patino hård kritik mot Sverige. Nu svarar svenska UD med att skärpa tonen ytterligare. Anklagelserna var väldigt grova, väldigt orättvisa och väldigt felaktiga, sade Carl Bildt till SVT.

Ricardo Patino uppgav under torsdagseftermiddagen att Sverige vid upprepade tillfällen ombetts att garantera att Assange inte skulle utlämnas till USA. Ecuador har också bett Sverige att garantera att ärendet hanteras med en rättsäkerhet som överensstämmer med ecuadoriansk lag.

-Svenska myndigheter har avvisat alla sådana garantier, sa Patino och menade även att Ecuador anser att svenska myndigheter inte skulle agera med Assanges bästa för ögonen.

Utrikesminister Carl Bildt svarade snabbt på mikrobloggen Twitter:

”Vårt stabila rättssystem garanterar vars och ens rättigheter. Vi tillbakavisar bestämt alla påståenden om det motsatta”.

”Rättigheterna garanteras”
Ecuadors ambassadör kallades till ett möte på UD och efteråt sade Bildt till SVT:

-Vi vill tillbakavisa en del av de rätt grova anklagelser om det svenska rättssystemet som Ecuadors utrikesminister kom med i dag. Vi har ett oberoende rättssystem som garanterar rättigheter för var och en. Ingen står över den lagen.

Bildt tillbakavisade också Patinos antydningar om att regeringen skulle påverka rättsväsendet.

-Vi har inte ett politariserat rättsväsende i Sverige och en lång rad av de anklagelser som man riktade mot oss var väldigt grova, väldigt orättvisa och väldigt felaktiga. Vad han grundade den informationen på kan man fråga sig. Nu informerade vi ambassadören med viss skärpa, sade Bildt till SVT.

Bildt satte många frågetecken för Ecuadors asylbeslut.

-Utrikesministerns redogörelse var väldigt politiskt vinklad, väldigt konstig. Vi får se var detta slutar.

”Fantasivärld”
Bildt konstaterade att det överhuvudtaget inte finns någon utlämningsbegäran för Assange från USA och utrikesministern har svårt att förstå Assanges rädsla för att bli utlämnad.

-Det här verkar vara resonemang närmast tagna ur en fantasivärld.

Svenska utrikesdepartementet var ännu hårdare i sitt svar till Ricardo Patino.

Anders Jörle, presschef på svenska UD, menade att den grund som Assange beviljats asyl på är helt felaktig, eftersom Assange inte kan lämnas ut till USA då landet utdömer dödsstraff. Ett sådant utlämnande strider både mot svensk lag och Sveriges förpliktelser enligt Europakonventionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Assange

Mer i ämnet