Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska du tänka som svensk utomlands Foto: John Thys / AFP

Terrorforskaren om UD:s uppmaning: ”Basunera inte ut att du är svensk”

Uppdaterad
Publicerad

UD har uppmanat svenskar utomlands att iaktta ökad försiktighet och vaksamhet efter terrordådet i Bryssel. Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp bör svenskar hålla en lägre profil i utlandet framöver.

– Jag tror att man ska använda sitt sunda förnuft och vara lite mer vaksam på sin omgivning, och kanske inte ta på sig landslagströjan och springa omkring i områden där det inte uppskattas, säger han.

Efter måndagens terrordåd i Bryssel har UD gått ut med en ny uppmaning till alla svenskar som befinner sig utomlands. ”Iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet och lyssna till lokala myndigheters råd”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp innebär det att man ska vara lite mer vaksam på sin omgivning framöver.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

– Generellt sett så vill UD att folk ska hålla en lite lägre profil och inte basunera ut att man är svensk. Annars tror jag att man ska uppträda normalt och använda sitt sunda förnuft.

Han menar att de riskfyllda platserna handlar om stora evenemang där många svenskar samlas, men att det inte ska hindra en från att gå dit.

– Nu hade vi en situation där Sverige tog sig till Bryssel för att spela landskamp och då är ju både landslaget men också supportrar en symbolisk måltavla, och det kan ju ske i vilket annat land som helst. Jag är helt övertygad om att man kommer att se över säkerheten kring olika svenska evenemang framöver i och med att Sverige är så pass utsatt i omvärlden just nu för just terrorhot.

Risk för ytterligare attentat

Oron för att terrordådet i Bryssel ska få spridningseffekt hänger i luften. Enligt Magnus Ranstorp finns det risk för ytterligare terrorattentat mot Sverige och svenska intressen.

– Men sen finns det andra saker som tar syret från krafterna som vill tackla Sverige eller ge sig på väst, och det handlar ju framför allt om situationen mellan Israel och Hamas.

Han beskriver läget som ”väldigt polariserat”.

– Säkerhetshotet mot Sverige är ju en dimension och den är allvarlig nog. Ovanpå det har vi hela dimensionen med Israel och Hamas, vilket gör att vi också har andra krafter i omlopp. Dessa måste man tänka in om man jobbar för Säkerhetspolisen och även för regeringen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kommer själv att åka till olika huvudstäder i Europa” Hör terrorforskaren om hur man som svensk ska förhålla sig till UD:s uppmaning. Foto: JOHN THYS/AFP/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Mer i ämnet