– Regeringen har givit mig ansvar för högskoleprovet, men inte befogenheterna och det kan jag inte acceptera, motiverar UHR:s generaldirektör Karin Röding sitt beslut att avgå. Foto: Thommy Tengborg/TT arkiv

UHR:s generaldirektör Karin Röding avgår

Uppdaterad
Publicerad

Universitets- och högskolerådets (UHR) generaldirektör Karin Röding avgår. Detta som en protest mot att regeringen vill se ett högskoleprov i höst, trots det osäkra smittoläget. UHR och de lärosäten som anordnar provet står bakom bedömningen att det inte kan genomföras på ett säkert sätt

Karin Röding säger till tidningen att politikerna inte följt principen att lyssna till expertmyndigheterna i frågan om provet kan genomföras på ett smittsäkert sätt.

– Politik har gått före hälsa i den här frågan. Här tycker politikerna att de är mer experter än UHR och de lärosäten som är vana att genomföra provet, säger hon.

Den 7 augusti gav UHR besked om att höstens prov skulle ställas in, men sedan dess har det förekommit olika förslag för att det trots allt ska kunna genomföras. Ett förslag har varit att begränsa provet till att endast omfatta förstagångsskrivare.

Minstern: ”Fokuserat på det som är svårt”

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, säger till SVT att hon beklagar Karin Rödings beslut att avgå. Samtidigt tillbakavisar hon generaldirektörens kritik:

– Min bild är att UHR:s generaldirektör tyvärr haft mer fokus på det som är krångligt och svårt i stället för att se sitt ansvar och vara lösningsorienterad.

Matilda Ernkrans menar att de politiska samtalen varit konstruktiva och att det finns en stark vilja, både i riksdagen och regeringen, att få till ett högskoleprov under hösten.

Samtal som tidigare i veckan resulterade i en uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna att ge UHR 30 miljoner för att genomföra högskoleprovet, samt att en nationell samordnare ska tillsättas som ska bistå UHR för att det ska kunna ske på ett smittsäkert sätt.

”Ansvar utan befogenheter”

Dessutom har man utsett UHR till ansvarig myndighet för genomförandet. Tidigare låg det ansvaret hos landets 21 högre lärosäte.

Förslag som nu fått Karin Röding att avgå.

- Läser man texterna blir det en befälsordning jag inte kan acceptera. Jag får ansvaret men den nationella samordnaren får befogenheterna. Det andra skälet är att regeringen fattar beslut när det inte längre finns tid kvar, säger hon till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.