Ny öppning för högskoleprov i höst

Publicerad

Frågan om högskoleprovet har visat sig vara långt ifrån avgjord. I ett försök att kunna genomföra ett prov i höst ger regeringen och samarbetspartierna utökat uppdrag och 30 miljoner till Universitets- och högskolerådet, UHR.

– Vi ger nya förutsättningar nu för att kunna öka möjligheten för ett smittsäkert högskoleprov i höst, säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning.

Regeringen har tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om att göra UHR till ansvarig myndighet för genomförandet av högskoleprovet. Tidigare har det ansvaret funnits hos landets 21 högre lärosäten. UHR får även nationell samordnare som stöd samt 30 miljoner för uppdraget.

Ansvarsfrågan otydlig

Under arbetet med högskoleprovet har det enligt Ernkrans blivit tydligt att ansvarsfrågan varit oklar.

– Det är vår förhoppning att man ska kunna anlägga ett helikopterperspektiv på de här frågorna och kunna reda ut en del praktiska utmaningar som våra lärosäten hittills inte har kunnat reda ut för att det inte har funnits den typen av organisation, säger Matilda Ernkrans.

Personer som vill göra högskoleprovet, när kan de förvänta sig ett besked?

– Min bild är att UHR och lärosätena alla är väldigt angelägna om att så snabbt som möjligt att ansvarig myndighet ger besked. Men det måste vara myndigheten som avgör detta.

Från regeringens sida, vill ni ha ett högskoleprov?

– Högskoleprovet är viktigt, och vi måste alla göra allt vi kan för att få ett smittsäkert högskoleprov på plats.

Vad tror du, blir det ett högskoleprov?

– Jag känner i alla fall att vi gjort allt vi kan för att få ett smittsäkert högskoleprov på plats och nu gör vi ännu lite till. Om det är någon som försöker hävda att vi inte gjort tillräckligt, då börjar jag snart tycka att det är dumheter.

UHR avvaktar

Sedan UHR den 7 augusti gav besked om att höstens prov skulle ställas in har det förekommit olika förslag för att trots allt kunna genomföra ett prov, bland förslag på att begränsa provet till att endast omfatta förstagångsskrivare.

Universitets- och högskolerådets har avböjt att kommentera frågan under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.