21 universitets- och högskolerektorer säger nej till högskoleprov i höst på grund av smittorisken. Inte ens om bara de som saknar tidigare provresultat tillåts skriva. Foto: Fredrik Persson, TT arkiv

Rektorer: Högskoleprov i höst allt för riskabelt

Uppdaterad
Publicerad

Att arrangera ett högskoleprov i höst innebär allt för stora risker ur ett smittskyddperspektiv. Det skriver 21 rektorer på Svenska Dagbladets debattsida.

Inlägget är ett svar på forskningsminister Matilda Ernkrans (S) besked förra veckan att regeringen ändrat i högskoleförordningen för att göra det möjligt för personer som inte redan har ett giltigt resultat från högskoleprovet att skriva i höst.

I början på augusti beslutade Universitets- och högskolerådet UHR att även höstens högskoleprov skulle ställas in, ett beslut som regeringen alltså ville mjuka upp.

Stort intresse

Att rektorerna ställer sig negativa beror på att intresset för att göra provet tros vara rekordstort, inte minst på grund av den höga arbetslösheten bland unga i pandemins spår.

Även med regeringens begränsning skulle uppskattningsvis 50.000 personer skriva provet, vilket är ungefär lika många som brukar delta i provet på hösten ett normalt år.

För att försvåra fusk måste alla delprov genomföras exakt samtidigt över hela landet. Enligt rektorerna blir det då omöjligt att undvika köer och trängsel vid till exempel inpassering i skrivsalen och under raster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.