Polisens larm: Markant ökning av ukrainska offer för människohandel

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som flyr kriget i Ukraina riskerar att utsättas för övergrepp och människohandel och i Sverige larmar polisen om utvecklingen.

– Det är människohandlarnas drömscenario, säger polisinspektör Simon Häggström i Morgonstudion.

Ukrainska offer för människohandeln har ökat markant under den tid som kriget har pågått, vilket SVT tidigare har berättat om. Ukraina är det vanligaste landet när det kommer till internationell sexhandel, enligt polisen Simon Häggström.

Han menar att kvinnorna hamnar i händerna på organiserade kriminella nätverk som utnyttjar kriget. Många av kvinnorna uppges ha lockats in i sexhandeln via marknadsföring på ukrainska nätforum, där de erbjuds pengar och boende för att resa till Sverige och sälja sina kroppar.

– Det är människohandlarnas drömscenario. De här kvinnorna har skickats hit av människohandlarna. Verksamheten styrs från Ryssland, Ukraina eller Moldavien och det är svårt att få fast dem som ligger bakom. De är inte här, säger Simon Häggström.

Få polisanmäls

I sitt arbete har polisen träffat kvinnorna som för bara några månader sedan arbetade som advokater, socialsekreterare, illustratörer och fotografer. Nu säljer de sex.

Dessutom är tilltron till myndigheter är väldigt låg i Ukraina, vilket komplicerar arbetet i Sverige. Få polisanmäls, vilket SVT har berättat tidigare om.

-  Försörjningsbördan ligger på kvinnan och de är väldigt rädda för polisen. Vi måste jobba med att skapa förtroende. Men efter två-tre veckor skickas de till ett annat land, till exempel till Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.