30 av 38 män köpte sex av kvinnor från Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

38 män greps misstänkta för sexköp under polisens senaste operation ”insats torsk” i mars. I nästan samtliga fall var de utnyttjade kvinnorna från Ukraina.

– De här männen bryr sig inte, säger polisinspektör Simon Häggström.

Kriget i Ukraina tvingar kvinnor in i prostitution. Det framgår av polisens senaste operation ”insats torsk”.

38 män greps under insatsen i slutet på mars. Av dem hade 30 köpt sex av kvinnor från Ukraina.

– Det är uppseendeväckande. Det kan framgå tydligt av annonserna att kvinnorna nyligen kommit från Ukraina, men de här männen bryr sig inte, säger Simon Häggström, polisinspektör.

”Väldigt organiserat”

De ukrainska kvinnor som tidigare identifierats i polisens insatser har ofta haft tidigare erfarenheter av prostitution. Nu ser man ett trendbrott.

– Mer eller mindre alla kvinnor som vi pratade med uppger att det är kriget som gjort att man hamnat i prostitution. Man har inget annat val än att sälja sin kropp för att hjälpa sina familjer som befinner sig i Ukraina eller som är på flykt, säger Simon Häggström.

Många av kvinnorna uppges ha lockats in i sexhandeln via marknadsföring på ukrainska nätforum, där de erbjuds pengar och boende för att resa till Sverige och sälja sina kroppar.

– Människohandlarna lockar med paketlösningar där man betalar för resa och boende. Sen har man så kallade operatörer som fungerar som mellanhand mellan kvinnorna och sexköparna. Allt är väldigt organiserat.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.