Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När vi har krig i Europa är det väldigt många saker som inte längre gäller” – se Moderaternas partiledare i 30 Minuter om svenskt flyktingmottagande från Ukraina. Foto: SVT/TT

M-ledaren Ulf Kristersson öppnar för kraftigt ökat flyktingmottagande efter krigsutbrottet

Uppdaterad
Publicerad

FN:s flyktingorgan (UNHCR) bedömer att runt fyra miljoner människor kan komma att behöva fly Ukraina. Uppemot 80 000 ukrainare skulle kunna söka sig till Sverige. Något som fått Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att öppna för att se över flyktingmottagandet.

– När vi har krig i Europa då är det väldigt många saker som inte längre gäller, säger Ulf Kristersson i SVT:s 30 minuter.  

M-ledaren vill dock inte diskutera några konkreta antal när det kommer till mottagandet.

– Jag tänker inte utesluta någonting. Jag tänker inte heller göra egna beräkningar just nu. Ingen vet. Jag tror vi får vara beredd på att väldigt mycket kan komma att hända de kommande veckorna och månaderna, säger Kristersson.

Men det låter som att du är beredd på att Sverige kan komma att ta emot väldigt många flyktingar?

– Alla EU-länder kan komma att behöva ta emot väldigt många ukrainare. I bästa fall under en tid så att de kan komma tillbaka till ett fritt och fredligt Ukraina igen.  

Ulf Kristersson fick också frågan om det nu är så att den förda politiken, att Sverige ska få ner flyktingmottagandet, inte längre gäller i det läge vi befinner oss i.

– När vi har krig i Europa då är det väldigt många saker som inte längre gäller.

Ulf Kristersson om Ukrainas vilja att snabbt bli EU-medlem

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bör Ukraina beviljas snabbspår för ett EU-medlemskap? Hör Ulf Kristersson (M) svara i klippet. Foto: 30 minuter/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.