Ulf Kristersson (M): Vill att vi ska gå hand i hand med Finland

Uppdaterad
Publicerad

Om Kristersson (M) vinner valet i höst och det finns en majoritet i riksdagen så är han beredd att ansöka om Nato-medlemskap, även om S inte vill det.

– Jag kan inte förstå att S, MP och V i all evighet ska ha vetorätt, säger M:s partiledare i ”Agenda special”.

Tidigare har det funnits en enighet om att säkerhetspolitiska beslut ska fattas med en bred majoritet över blockgränsen.

– Jag önskar bred enighet. Men om den inte finns så finns det två beslut att fatta. Det ena beslutet är att vi går med i Nato och det andra beslutet är att vi stannar utanför Nato. Båda besluten är aktiva beslut. Jag kan inte förstå att S, MP och V i all evighet, som minoritet, ska ha vetorätt om det finns en majoritet i Sveriges riksdag. Men det är inte den konflikten jag söker. Jag vill att vi ska gå hand i hand med Finland under våren.

Kriget i Ukraina

KD: Kan inte lösa försäkring när det brinner

Centerpartiet är också för ett svenskt medlemskap i Nato, men vill i Agenda Special försöka sänka konfliknivån.

– Socialdemokraterna har inte ett veto, men nu pågår det ju förflyttningar, låt oss bejaka detta och inte göra det till valfrågor, säger hon.

Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson vill i likhet med M och C gå med i Nato. Han framhåller att det är bra med försvarssamarbeten, men att det är försvarsgarantier som gör verklig skillnad.

– Man kan inte lösa försäkring när det börjar brinna. Det tuffa säkerhetspolitiska läget vi har nu är ingen parantes, det är för överskådlig tid. Vi måste se till att ta det här beslutet nu, säger han i programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet