Nooshi Dadgostar (V): Svenskt försvar är vi alla tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar tycker att Sverige bör vara militärt alliansfritt, men öppnar för en militär samsyn.

– Det finns vänster och det finns höger, men svenskt försvar är alla vi svenskar tillsammans.

I kvällens Agenda special säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar att Sverige inte bör gå med i Nato, men att hon vill ha en militär samsyn.

– Min uppfattning är att vi är mycket tryggare i Sverige om vi är militärt alliansfria. Däremot är jag angelägen om att vi har en bred samsyn. Att vi gör detta tillsammans som ett folk och en nation.

Försvaret – Val 2022

– Det är inte ofta jag håller med Carl Bildt, men i den här frågan gör jag det. Det finns vänster och det finns höger, men svenskt försvar är alla vi svenskar tillsammans.

Kan ni komma att förändra er inställning till Nato?

– Jag tycker det är väldigt viktigt och jag är övertygad om att många partier här omprövar tidigare beslut. Det var till exempel fel att lägga ner värnplikten 2008. Det var fel att på löpande band lägga ner regementen som vi har gjort, särskilt under allianstiden. Vi behöver diskutera det som har hänt med en stor bredd i Sveriges riksdag.

– Men anledningen till att vi tycker att Sverige ska vara militärt alliansfritt är att vi tycker att vi ska ha ett självbestämmande över vilken utrikespolitik och försvarspolitik vi ska ha. Ska vi skicka unga kvinnor och män att utkämpa andra länders krig?

Sverigedemokraterna har den senaste tiden omprövat sin inställning till ett Nato och vill möjliggöra ett medlemsskap i framtiden. När frågan diskuteras under kvällens Agenda Special säger

– Vi vill se en expertutredning om vad ett Natomedlemskap skulle kunna innebära, ungefär som Finland gjorde 2016, säger partiets försvarspolitiska talesperson Per Söderlund som samtidigt betonar att man inte ska fatta överilade beslut.

Moderaterna har tidigare sagt att de vill gå med i Nato efter nästa val om det finns en majoritet i riksdagen, men Per Söderlund kan inte svara säkert på hur Sverigedemokraterna kommer att ställa sig till detta eftersom det enligt honom beror på hur det säkerhetspolitiska läget utvecklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret – Val 2022

Mer i ämnet