Ulf Kristersson går till hårt angrepp mot Stefan Löfvens förstamajtal. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Ulf Kristersson: ”Svensk socialdemokrati skämmer ut sig”

Uppdaterad
Publicerad

Ulf Kristersson går till hårt angrepp mot Stefan Löfven efter S-ledarens förstamajtal Umeå. Kristersson reagerade kraftigt på Löfvens antydan om att M och KD kopierar högerextremismen.”Stefan Löfven tar debatten till nya bottennivåer”, skriver han till SVT.

Stefan Löfven (S) ägnade en betydande del av sitt förstamajtal till att varna om faran av en växande högerextremism.

I en verbal känga riktad mot Moderaterna uppmanade han partiet att inte närma sig Sverigedemokraterna.

”Jag kan förstå att de behöver göra någonting när allt fler inser att stora skattesänkningar inte är lösningen på alla samhällets stora problem”, sa S-ledare och fortsatte:

”Det innebär inte att man måste börja snegla på ett parti som en gång grundades av vit makt-rörelsen och sen fundera på hur man ska kunna kopiera deras retorik och till och med samarbeta med deras politik.”

Riktade sig till M och KD-väljare

I en senare passage riktade han sig direkt till moderata och kristdemokratiska väljare och partimedlemmar.

”Stå emot, svik inte det du tror på. Bidra inte till att ge de här krafterna mer makt. Högerextremisterna behöver mer motståndare – inte kopior”, sa Löfven.

S-ledarens antydan att M och KD ”kopierar högerextremister” fick Ulf Kristersson att reagera kraftigt.

”Svensk socialdemokrati skämmer ut sig. ‪Att en statsminister i en västerländsk demokrati utmålar två demokratiska oppositionspartier, Moderaterna och Kristdemokraterna, som högerextrema är unikt. Stefan Löfven tar debatten till nya bottennivåer”, skriver han till SVT.

I en senare intervju med SVT Nyheter beskriver han Löfvens tal som en del av en ”sorglig utveckling”.

– Han leker med elden, om svensk politik inte ska kunna ha respekt för motståndare – utan sprida lögner på det här sättet då är det farligt i svensk politik.

– Att säga att politiska motståndare i princip är odemokratiska och en fara för svensk demokrati. Så gör auktoritära ledare i länder som vi brukar kritisera. Det är inte värdigt en svensk statsminister att uttrycka sig så om sina motståndare, säger Kristersson.

Busch Thor: ”Löfven upplever sig hotad”

SVT Nyheter har sökt KD-ledaren Ebba Busch Thor som väljer att kommenterar Löfvens tal i ett inlägg på Facebook.

”Det är förståeligt att Löfven upplever sig hotad av KD:s besked att vi kan samtala med alla i syfte att utifrån våra värderingar försöka få igenom den politik vi tror att Sverige behöver. KD:s besked är inte ett hot mot demokratin. Tvärtom är det ett hyllande av en sund demokrati som bortom konfliktfyllda debatter (som också hör demokratin till) ibland också klarar av att söka samförstånd där så är möjligt.”, skriver hon bland annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.