Är det verkligen billigare att handla på taxfree? Resenären Lina Molin (bilden) tycker inte att det känns billigare, utan tror att det mer är en illusion att det är så. Foto: SVT och Pontus Lundahl/TT

Undersökning: Taxfree-butiker dyrare än nätbutiker

Uppdaterad
Publicerad

Ska du ut och resa i sommar? Då kan det vara bra att jämföra priserna i taxfree-butikerna med andra alternativ innan du handlar. En undersökning av priser på skönhetsprodukter visar att det kan vara dyrare att handla på flygplatsen än på nätet.

Många förknippar kanske utlandsresor med billig taxfree-shopping på flygplatsen. Men prisjämförelsetjänsten Prisjakt har jämfört de priser som anges på Arlandas taxfree-shop på nätet med andra butiker på nätet och det visar sig då att nio av tio skönhetsprodukter visar sig vara billigare att köpa hos andra butiker på nätet än i taxfree-butiken.

– Det var ganska överraskande för oss att det var så stor skillnad. Å andra sidan har prispressen inte varit så stor historiskt sett, det har funnits två alternativ tidigare – varuhus och taxfree. Nu i takt med att det kommit många e-handlare så har priserna pressats ganska mycket, så det är därför vi kan se så stora skillnader, säger Prisjakts Sverigechef Carl Vult von Steyern.

25 procent billigare

Prisjakt har undersökt de 61 populäraste skönhetsprodukterna på sin jämförelsesajt och kommit fram till att det i genomsnitt är hela 25 procent billigare att handla produkterna hos andra nätbutiker än i taxfree-butiken. Några av de undersökta varorna har varit så kallade paketpriser, som erbjudanden att ta tre och betala för två, och även i de fallen har det varit billigare på nätet än i taxfree-butiken. I kategorin damparfymer var det däremot så att fyra av 13 parfymer var billigare på taxfree än på nätet.

– Vi har jämfört online-butiker med taxfree.arlanda.se och inte priser på varuhus i den här undersökningen. Sedan finns det ju också många online-butiker som också säljer offline, men dem har vi alltså inte heller tagit med i jämförelsen, säger Carl Vult von Steyern.

Resenär: ”Känns inte så mycket billigare”

SVT Nyheter frågade även resenärerna om vad de anser om att taxfree-shopping enligt undersökningen inte uppges vara billigare än näthandel.

– Jag är inte förvånad, men man är ju lättlurad, säger Anders Karlsson.

Anders Karlsson får medhåll av resenären Lina Molin.

– Det (taxfree) känns inte så mycket billigare. Det är kanske en illusion att det är det, säger hon.

”Jämför äpplen med päron”

Vd för taxfree-butikerna på Swediavias flygplatser tycker att undersökningen jämför fel saker:

– Man jämför äpplen med päron. Våra konkurrenter är city-butikerna och vi är 21 procent billigare än city-butikerna. Dessutom kan du få tio procent rabatt om du förbokar varor på Arlanda taxfree. I en fysisk butik får du också ett stort utbud, personlig service och möjligheten att prova produkten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.