Postnord hoppas på att fler e-handelstjänster ansluter sig till den tekniska lösningen, så att kunderna slipper betala administrationsavgift när de hämtar ut sina paket. Foto: TT

E-handelsjätten och Postnord överens – så ska de lösa avgiftsstrulet

Uppdaterad
Publicerad
Från med 18.00 i kväll, torsdag, blir det möjligt att beställa varor från Kina billigt igen. Den omtalade hanteringsavgiften till Postnord ska hanteras automatiskt direkt vid köpet. Men den försvinner inte helt.
– Den nya avgiftens storlek varierar med volymen, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman.

Än så länge är det bara handelsjätten Wish som samarbetar, men Postnord hoppas att fler e-handelstjänster ska börja använda samma lösning.

– Vi är jättenöjda över att vi äntligen är färdiga med en teknisk lösning, säger Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman.

Att handla från e-handelstjänster i Kina kostar ofta bara en bråkdel av att handla i Sverige. Därför blev Kinapaketen snabbt mycket populära. Den första mars i år började antalet beställningar däremot att minska drastiskt. 150 000 paket om dagen har sjunkit till under 15 000 paket i dag.

Skälet: Ett par hörlurar för 40 kronor kostade plötsligt 125 kronor när moms och hanteringsavgift tagits ut av Postnord. Detta skedde efter att PostNord fick i uppdrag från Tullverket att ta ut moms på alla varor utanför EU.

Avgift direkt vid köp

Nu blir det däremot billigare igen, i alla fall ibland. Från och med i kväll 18:00 gör en ny teknisk lösning att den som handlar på Wish kommer att betala avgift och moms direkt vid köpet. Hanteringsavgiften blir därmed betydligt lägre, men försvinner inte helt.

– Den nya avgiftens storlek varierar med volymen, baserat på hur mycket svenskarna handlar, så det går inte att säga exakt hur stor den blir. I vilket fall kommer den att vara betydligt lägre än 75 kronor, säger Thomas Backteman.

Postnord har fört diskussioner med andra populära e-handelstjänster i Kina som Ali express. Än så länge är det däremot bara Wish som anslutit sig till den svenska lösningen. Samma avgift som tidigare kommer att tas ut för paket som beställs av andra leverantörer från länder utanför EU.

Postnord hoppas att fler e-handelsplatser ska ansluta sig till deras tekniska lösning när de ser att det fungerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer