Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Sofia Yohannes om fyra tonårspojkar som befunnit sig i gängkriget – och hur de hamnade där. Foto: SVT/ David Westling

Unga misstänkta för inblandning i mord ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Antalet unga mellan 15 och 17 år som misstänks för inblandning i mord eller mordförsök har mer än fördubblats sedan 2020, visar Åklagarmyndighetens siffror. För flera av de misstänkta har det tidigt funnits signaler som väckt oro. Det visar SVT:s genomgång av några av årets uppmärksammade fall.

2020 var antalet 15-17-åringar som misstänktes för inblandning i mord eller mordförsök 127 stycken.

2023 har den siffran ökat kraftigt. Till och med sista november i år rör det sig om 307 personer.

Ofta handlar det om unga med olika utmaningar eller riskfaktorer, som svårigheter i skolan eller dåliga hemförhållanden.

– Det har gått väldigt, väldigt fort och vi har inte hängt med helt enkelt, säger Tomas Bolevin, gruppchef i polisområde Haninge-Nynäshamn.

I Jordbro söder om Stockholm har det länge funnits ett kriminellt nätverk. De har under året varit drivande i den blodiga våldsspiralen. Nyligen dömdes en tongivande person i nätverket till 18 års fängelse för att ha rekryterat tonårspojkar till flera mordförsök.  

– De kriminella är experter på att hitta de här barnen.

“Måste bli lika bra som gängen”

SVT:s genomgång av några av årets mest uppmärksammade mord och mordförsök visar att flera av de omyndiga misstänkta har förekommit i tidigare utredningar hos socialtjänsten.

En del har tagit emot insatser – andra har tackat nej och utredningen har då lagts ned. Därefter har det inte dröjt länge förrän de dykt upp som misstänkta i brottsfallen.

Enligt Tomas Bolevin måste myndigheterna bli minst lika bra som gängen på att tidigt identifiera de unga som ligger i riskzonen för att rekryteras.

– Det svåra är att plocka ut de barn som faktiskt riskerar att hamna i grov kriminalitet och göra rätt åtgärder. Det finns ju många andra barn som har andra utmaningar och problem också.

” Bra fönster för oss” 

I Jordbro jobbar socialtjänsten och polisen tätt tillsammans för att få stopp på rekryteringarna. Där är man nu försiktigt positiv till att utvecklingen har vänt, då många kriminella har gripits eller lämnat området.

– Vi ser det som ett ganska bra fönster för oss och andra aktörer, så att de kriminella inte får tillbaka klorna i området efter det vakuum som uppstått, säger Tomas Bolevin.

15-17-årINGAR misstänkta för inblandning i mord eller mordförsök

2020: 127 personer

2021: 112 personer

2022: 180 personer

2023 t.o.m. 30 november: 307 personer

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.