Kristina Ljungros, RFSU:s ordförande, och Malin Schelin från Ja till livet möttes i en debatt i Aktuellt om preventivmedel till unga tjejer. Foto: SVT/TT

Unga tjejer nekas preventivmedel på apotek

Uppdaterad
Publicerad

Enligt tidningen Ottar har det på flera apotek i landet hänt att unga tjejer nekats hämta ut preventivmedel på recept.
– Varför ska ett barn uppmuntras till ett sexuellt samliv? säger Malin Schelin, från organisationen ”Ja till livet” i en debatt i Aktuellt om preventivmedel till unga.

Tidningen Ottar skrev i går att flera föräldrar nekats och ifrågasatts efter att de försökt plocka ut olika preventivmedel åt sina döttrar, som är under 15 år. Det här är en bild som den barnmorska som SVT Nyheter pratat med känner igen.

– Det är förskräckligt och en kränkning mot den som skrivit ut receptet, säger Lina Isaksson, barnmorska på en ungdomsmottagning i Stockholm, till SVT Nyheter.

Det hon syftar på är den behandling som en mamma i Nacka utsattes för när hon skulle hämta ut en p-stav till sin 13-åriga dotter. Hon nekades hämta ut receptet och apotekaren ringde även upp ungdomsmottagningen efteråt. 

”Varför ska barn uppmuntras ha sex?”

I kvällens Aktuellt möttes Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU, och Malin Schelin, från rörelsen Ja till livet. Det för att diskutera vem som ska bestämma när det är okej för en ung tjej att använda preventivmedel.

– Barnmorskorna ska följa de riktlinjer som finns. Men vi från vuxenvärlden behöver ställa oss frågan: Varför ska ett barn uppmuntras till ett sexuellt samliv? Det är inte heller helt riskfritt med en tidig sexualdebut, säger Malin Schelin, från Ja till livet. 

– Det finns forskning som visar att en tidig sexualdebut kan ge en negativ självbild och lägre självkänsla.

”Barnmorskor ska inte ifrågasätta”

Kristina Ljungros från RFSU invänder och säger att det är bättre att informera och prata med barn om sexualitet, i stället för att hindra dem.

– Vi vet att unga har frågor och då ska vi svara på de frågorna, det är det mest ansvarsfulla. Det är inte mot lagen att ha sex när man under 15 år, vilket det tycks råda missuppfattningar om, säger Kristina Ljungros från RFSU.

– För de unga som vill ha sex är tillgång till preventivmedel A och O. Barnmorskornas bedömning ska inte ifrågasätta på moraliska grunder, säger Ljungros.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer