Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ungdomarna berätta om hur de upplevt polisens visiteringar: ”Blir otrygg när jag ser polisen”. Foto: SVT/Aftonbladet

Unga vittnar om polistrakasserier: ”Var helt naken framför polisen”

Uppdaterad
Publicerad

De är unga och ostraffade. Ändå visiteras de gång på gång av polisen, visar Aftonbladets granskning.

– Många berättar att rasistiska förolämpningar sker dagligen, säger Aftonbladets reporter Guuled Mohamed.

Om några veckor införs så kallade visitationszoner i Sverige. Det innebär att polisen får rätt att, i ett visst område, visitera personer utan brottsmisstanke.

Aftonbladet har pratat med över 40 ungdomar från olika delar av Sverige som berättar om sina upplevelser av polisvisitationer. Flera vittnar om upprepade trakasserier och förolämpningar.

– Det väcker många frågor när du vet att du inte är kriminell, säger en av männen.

Vittnar om rasprofilering

Enligt Guuled Mohamed, en av reportrarna bakom granskningen, anser flera av männen i reportaget att det i praktiken redan råder visitationszoner i vissa områden.

– De säger att de visiteras på grund av hur de ser ut, att det är rasprofilering. Många berättar att polisen vet att de inte är kriminella, men ändå stoppar de lite vem de vill.

Polisen å sin sida menar att det råder nolltolerans mot kränkningar och trakasserier.

– Den här typen av kränkningar är något vi absolut inte kan acceptera och det är viktigt att vi kan bedöma händelserna individuellt och se om det begåtts ett tjänstefel, säger Kristian Malzoff, poliskommissarie vid polisens nationella operativa avdelning, NOA.

SVT har tidigare rapporterat om visitationer i bland annat Solna, där 16-årige Samuel stoppades av polis tre gånger samma kväll.

”De tog ner mig på gräset”. Hör ungdomarna berätta om hur de stoppas av polisen i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.