Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Guuled Mohamed berättar om vad han hoppas att redaktionen ska göra för unga i Järva. Foto: Alva Collin/SVT

Vill ge meningsfull fritid till ungdomar i Järva – startade egen nyhetsredaktion

Publicerad

Guuled Mohamed skrev om hur unga i Järva inte förstod varför de blev kroppsvisiterade så ofta och vann då Unga Journalistpriset. Nu har han startat en egen ungdomsredaktion för att få unga att påverka samhället genom journalistik.

Guuled Mohamed från Hjulsta är redaktionens redaktör, trots att han fortfarande bara går i gymnasiet. Idén om att bli journalist kom till Guuled under Järvaveckan 2023 då han anmält sig för att intervjua partiledare.

Han träffade då på poliser och politiker och började prata om kroppsvisitationer, som han visste att vissa ungdomar råkade ut för dagligen trots att det inte alltid fanns skäl.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– Till slut ville polisen inte kommentera, det säger ganska mycket att de inte vill svara på frågor om sitt jobb, säger Guleed.

Ungperspektivet på Järva

Järvas ungdomsredaktion består av unga människor, majoriteten går fortfarande på gymnasiet. Där jobbar de med frågor som berör Järva, med ett ungt perspektiv och fokus på att porträttera området på ett rättvisande sätt.

– Vi vill visa upp det riktiga Järva, och det spelar ingen roll om det är dåligt eller bra, säger Guuled Mohamed.

Unga journalistpriset

Unga Journalistpriset är en tävling för de som går i årskurs sex, högstadiet eller gymnasiet och som vill känna på hur det är att jobba som en journalist. Tävlingen är ett samarbete mellan Aftonbladet, Mediekompass och Mobile Stories.

Genom att skapa journalistisk i form av text, bild, ljud eller video finns chans att få sin artikel publicerad och själv bli intervjuad av Aftonbladet, och dessutom vinna prispengar till klasskassan.

Källa: aftonbladet.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet