Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots satsningar sjönk valdeltagandet i 35 av 38 distrikt i Järva. Foto: Annie Månsson/SVT

Trots satsningar – valdeltagandet sjönk i Järva: ”Förvånande”

Uppdaterad
Publicerad

Förvåning och besvikelse. Det var två känslor som infann sig när alla röster i Järva var räknade. För trots satsningar och insatser från många aktörer och – inte minst – civilsamhället så hade valdeltagandet minskat i 35 av 38 valdistrikt.

– Både jag och valambassadörerna var förvånade, utifrån vår bild var det ett stort engagemang men tyvärr valde många att inte gå till vallokalerna, säger Ellen Samuelsson, ungdomshandledare Framtidens hus.

Framtidens hus, en del av Stockholms stad, anställde totalt 40 valambassadörer inför valet som planerade och genomförde event för att locka fler, framförallt förstagångsväljare, att rösta.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

28 ambassadörer anställdes via stadens eget ferieprogram och 12 anställdes i samarbete med stiftelsen The Global Village och finansierades av Meta.

Utvärderar inför nästa val

Även projektet Järva röstar har storsatsat inför valet. Initiativtagare till satsningen är Rinkeby Folkets hus, Folkets Husby, Rädda barnen och ABF Stocholm. De fyra aktörerna har satsat egna resurser på projektet men även fått 200 000 kronor i bidrag från Kulturförvaltningen, bland annat.

Hör Lucia Ramirez Tuesta, samordnare ABF Stockholm berätta i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Annie Månsson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Mer i ämnet