Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet dödsskjutningar i Järva har gått ner från nio under 2021 till två 2022, hör Anders Djurestad som är tf lokalpolisområdeschef i Järva om bidragande faktorer .

Trots juldagsmordet – Järva går mot strömmen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som dödsskjutningarna i Sverige och framförallt Stockholms län har skjutit i höjden under 2022 så har utvecklingen i Järva gått åt rakt motsatt håll med betydligt färre skjutningar och mord. Framgången beror på att Kriminalvården, polis och socialtjänst tillsammans riktar in sig på individer i nätverksmiljön och inte hela gäng.

Mord mellan konkurrerande kriminella gäng har präglat mycket av nyhetsrapporteringen runt Järvafältet de senaste åren. År 2021 mördades nio personer i Järva.

Under 2022 skedde det ett trendbrott – trots ett uppmärksammat mord under juldagen – var antalet skjutningar betydligt färre.

Våldsvågen i Stockholm

– Nyckeln är att få bort individerna från området, antingen att de döms eller helt enkelt hoppar av den kriminella banan. Samtidigt är det oerhört viktigt med föräldrakontakten som många gånger är det viktigaste till att undvika mord, säger Anders Djurestad som är tf lokalpolisområdeschef i Järva.

Dödsskjutningar och skjutningar har minskat drastiskt i Järva under 2022 jämfört med tidigare år. Foto: SVT Design

Hör Järvabor och polischefen i videon ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På juldagsmorgonen sker årets 62:a dödsskjutning i Sverige 2022. Under veckorna som följer sker sedan flera våldsdåd runtom i Stockholm. Se en sammanfattning av händelserna på 60 sekunder. Foto: Jessica Gow/TT

Pilotprojektet Trefas

Lokalpolisområde Järva med stadsdelarna Rinkeby-Kista samt Spånga-Tensta startade i oktober 2019 pilotprojektet Trefas tillsammans med Kriminalvården och socialtjänsten i Stockholms stad. Projektet permanentades 2020 och utökas löpande till fler stadsdelsområden utifrån den polisiära lägesbilden gällande dödligt skjutvapenvåld.

Målgruppen för Trefas är de individer som enligt polisen är mest våldsdrivande i det dödliga våldet i aktuellt lokalpolisområde. Dessa individer är främst unga män i åldrarna 15 till 30 år och ofta redan välkända av socialtjänsten, Kriminalvården och polisen.

Fokus på individer kan kontrasteras mot projektet ”Sluta skjut” som arbetar mot gäng.

Källa: Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet