Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rinkebyborna om partiet Nyans. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Här valde var tredje bort de etablerade partierna: ”Visar missnöje”

Uppdaterad
Publicerad

I flera valdistrikt i Järva har kategorin ”övriga” partier gått starkt framåt. Där samlas alla partier som idag inte redan är invalda i riksdag, region och kommun. Många, både väljare och experter, misstänker att en stor del av rösterna gått till partiet Nyans.

Störst är kategorin ”övriga” i valdistriktet Rinkeby mellersta, där har 29,8 procent, motsvarande 230 personer, röstat på ett parti i kommunvalet som idag inte är invalt i kommunen. Motsvarande siffra i riksdagsvalet är 26,5 procent.

Om det skulle visa sig att det är det relativt nystartade partiet Nyans som tagit hem rösterna tror statsvetaren och forskaren Jon Nyhlén att väljaren delvis kommer från gruppen som tidigare inte röstat alls.

– Det handlar nog om att Nyans lyckats mobilisera väljare som traditionellt inte är de som går till valurnorna. Och man driver frågor som väljargrupperna i de här områdena uppenbarligen ser som attraktiva, säger han.

Inget mandat i kommunen

Trots att ”övriga” får stor andel av rösterna i flera distrikt i Järva ser det inte ut att bli tillräckligt för att något parti i den gruppen ska få mandat i kommunen, något som kan göra Järvaväljarna besvikna, tror Jon Nyhlén.

– Röstar man på ett parti så vill man att de får inflytande.

SVT Stockholm har sökt lokala företrädare för Nyans utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Stockholm

Mer i ämnet