Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer om studien. Foto: Tolga Akmen/TT

Unik studie: Så farlig är din e-cigarett

Uppdaterad
Publicerad

Röker du e-cigaretter istället för vanliga i tron att det är mindre skadligt? Då kan det vara läge att tänka om. En ny studie från Danderyds sjukhus visar att risken för blodpropp och kärlpåverkan ökar vid e-cigarettsrökning – och det är nikotinet som ligger bakom.

Studien utfördes på 22 personer som alla är unga och i övrigt friska. Försökspersonerna fick röka e-cigarett både med och utan nikotin och blodprover togs både före och efter rökningen.

Kort efter rökningen sågs en ökad blodproppsbildning och försämrad cirkulation i kroppens minsta kärl, kapillärerna. Det är två saker som länge har setts som bidragande till åderförkalkning samt folksjukdomarna hjärtinfarkt och stroke.

– Vi ser liknande konsekvenser av e-cigaretter på blodkärl, lungor och hjärta som vid vanlig tobaksrökning, säger forskningsledaren Magnus Lundbäck som är docent vid Karolinska institutet och specialistläkare i kardiologi.

Nikotinet är boven

Rökning av e-cigaretter utan nikotin visade liten påverkan på blodkärl och hjärta. Det visar, enligt studien, att det är just nikotinet som har stor påverkan på de organen.

– Det som framstår med allt större tydlighet i denna och tidigare studier är att nikotinet är ett giftigare ämne än vad som är allmänt känt, säger Magnus Lundbäck.

E-cigaretter innehåller även andra ämnen som kan vara skadliga, till exempel smaksättningar. Men exponeringen för nikotin kan vara väldigt hög vid e-cigarettsrökning,  och just denna studie är unik på det sättet att den är först ut med att visa hur blodkärlen och blodproppsbildningen påverkas av rökning av e-cigaretter med nikotin.

Studien – en slags spåkula

Syftet med att studien har utförts på just unga personer är för att kunna förutspå vad vejpning kan ha för konsekvenser senare i livet.

– Vi försöker med vår forskning se in i framtiden, och se vad det kan få för akuta effekter längre fram i livet för de som använder det här i tidiga år, säger Magnus Lundbäck.

Hör Magnus Lundbäck berätta om varför studien är unik i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.