Samtidigt som Stockholms då högsta polischef Hans Holmér själv klev fram och tog på sig rollen som spaningsledare för Palmeutredningen 1986 påbörjade Dagens Nyheter ett reportage om utredningsarbetet inifrån.
Planen var att publicera historien när mordet var löst, vilket beräknades ta 3-4 veckor. Men den dagen kom aldrig.
I stället resulterade det i totalt 90 kassettband med ljudupptagningar där Holmér berättade för DN-journalisten Ann-Marie Åsheden om sina tankar och känslor kring fallet under det år som följde fram till hans avsked.
Kassettbanden har fram till nu varit strängt sekretessbelagda och förvarats på Riksarkivet. Men i den nya reportageserien ”P3-dokumentär: Palmemordet inifrån”, där inspelningarna har gåtts igenom, skildras nu polischefens egen resa och den press han upplevde utifrån.
– I morgon är det 14 dagar alltså. Och...det som jag känner att jag behöver, va, det är luft. Det här kravet att vi ska greja det här, prestationsångest – kalla det vad du vill, säger Holmér två veckor in i utredningsarbetet.
”Skräcken hon känner”
Han beskriver bland annat den nu utpekade Palmemördaren Stig Engström som ”en elefant som vill vara med och dansa”, och avfärdar honom i princip som misstänkt.
Han berättar även om ett möte med den mördade statsministerns fru Lisbeth Palme:
– Skräcken hon känner när hon beskriver den här mannen. Hans blick. Hans hållning, hur han går alltså. När jag frågar henne, så...Kroppsspråket, hon beskiver hur han ser ut, går och så. Hur han är här, över kinderna, berättar Hans Holmér.
”Plågad och pressad”
Samtalen skedde minst en gång veckan i största hemlighet. Men det blev aldrig något reportage då någon mördare inte greps.
– Jag tycker det är fascinerande med Hans Holmérs resa under det här året. Från början är han full av självförtroende och det hörs ju på de här banden. Han tror ju att han ska lösa det här mordet. Men vartefter att tiden går och de inte kommer framåt blir han alltmer plågad och pressad, det är något man också hör. Och han blir mer och mer konspiratorisk, säger Lovisa Lamm Nordenskiöld, som har gjort dokumentären tillsammans med producenten Hugo Lavett, I SVT:s Morgonstudion.
Hör Hans Holmér i klippet ovan.