Uppgifter: Dödsskjutningen i Husby firades med fyrverkerier

Uppdaterad
Publicerad

Två mord inom loppet av tio timmar i nordvästra Stockholm.

Efter det första mordet – i Husby – sköts fyrverkerier i Sollentuna ”för att fira”, enligt uppgift till SVT.

Den första skjutningen skedde mitt på ljusa dagen bland andra människor.

Det finns ett femtiotal kriminella nätverk i Stockholm och flera av dem befinner sig i dödliga konflikter med varandra. Det visar inte minst kommunikation i Encrochat där ledande personer i gängen öppet misstänks ha diskuterat beställningsmord på sina rivaler.

En person vars namn förekommer som måltavla i ett sådant meddelande på Encrochat blev mördad vid tunnelbanan i Husby i nordvästra Stockholm vid 15.30-tiden i måndags eftermiddag. Offret är i 30-årsåldern och har enligt polisuppgifter kopplingar till ett kriminellt nätverk i Husby och dömts till ett flerårigt fängelsestraff för grovt brott.

Flera hypoteser kring motiv

I Morgonstudion bekräftade Anders Djurestad, biträdande lokalpolisområdeschef i Järva, att det gjorts frihetsberövanden för det första mordet i Husby. Enligt uppgift till SVT är en av de gripna en person som kopplas till en lokal yngre gruppering som kallas Husbys Hyenor. Grupperingen misstänks ligga bakom flera mord i området senaste året.

Resterna av fyrverkerierna hittades i Sollentuna. Foto: Privat

Det finns flera hypoteser om motivet. Det är väl känt för polisen att offret hade flera rivaler, dels bland de yngre i Husby men även i Sollentuna längre norrut. Detta efter att offret förekommit i en utredning gällande ett allvarligt brott som drabbat en person från en stor släkt.

Efter mordet ska personer i Sollentuna ha firat med fyrverkerier och trummor, enligt uppgift.

Koppling utreds

Den andra skjutningen inträffade strax före midnatt i Hjulsta, även det i Järvaområdet där också Husby ingår. Offret där är även han en man i 30-årsåldern och polisen uppger att det utreds om det finns en koppling mellan händelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.