Författaren Gui Minhai försvann hösten 2015 och dök 2016 upp i kinesiskt förvar Foto: TT

Uppgifter: Gui Minhai huvudskälet till att kungen ställer in resa till Kina

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående regeringsbildningen är inte huvudskälet till att kungen väljer att ställa in sin planerade resa till Kina. Att resan ställs in beror i stället på den fängslade svensk-kinesiske författaren Gui Minhai, erfar SVT.

Just nu pågår ett komplicerat förhandlingsspel mellan Sverige och Kina om ett eventuellt frisläppande av Gui Minhai. Förhandlingarna är inne i ett känsligt skede och enligt vad SVT erfar är kungen inte beredd att i detta läge åka till Kina.

Utrikesdepartementet vill inte kommentera SVT:s uppgifter, men enligt uppgifter till SVT har både UD och hovet velat få igång en tydlig process mot hans snara frigivning för att kungen ska genomföra sitt besök i Kina.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Sådana signaler har också kommit, enligt SVT:s uppgiftslämnare, vilket lett till att kungen varit beredd att resa till Kina. I veckan valde dock Kinas ambassadör i Stockholm Gui Congyou att i hårda ordalag gå till förnyat angrepp mot Gui Minhai i en intervju i Svenska Dagbladet.

Ambassadören menade också att ”det ligger en politisk agenda bakom kritiken” mot Kina för brott mot mänskliga rättigheter i fallet Gui Minhai. Dessa uttalanden har skapat ny osäkerhet kring Kinas avsikter för den fängslade svensk-kinesiske författaren.

Beredd att ompröva beslutet

I detta läge har kungen valt att ställa in sin resa till Kina, men är beredd att ompröva detta om Gui Minhai friges eller om processen pekar mot en snar frigivning. Det är mycket längesedan en svensk monark besökte Kina.

Gui Minhai är född i Kina men sedan länge svensk medborgare. Han har skrivit flera böcker om kinesisk politik och kinesiska politiker.

Gui Minhai försvann från sin semesterlägenhet i Thailand hösten 2015 och återfanns först i början av 2016 i hemligt kinesiskt förvar.

Statsminister Stefan Löfven besökte Kina sommaren 2017 och talade då med den kinesiske presidenten Xi Jinping om Gui Minhais fängslande. Några månader senare släpptes han, men fick inte lämna Kina och greps snart igen anklagad för att ha lämnat ut hemligstämplade uppgifter till svensk ambassadpersonal.

Sedan dess har den svenska regeringen försökt få honom frisläppt. Också EU har krävt hans frisläppande liksom flera människorättsorganisationer och privatpersoner. Bland annat har företrädare för Publicistklubben och Svenska PEN-klubben engagerat sig i fallet.

Osäkerhet

På senare tid har förhoppningar inom dessa kretsar väckts om en snar frigivning, men efter den kinesiske ambassadörens angrepp mot Gui Minhai i Svenska Dagbladet råder större osäkerhet om vad som ska ske. Och i det läget är alltså kungen inte beredd att resa till Kina.

Hovet har i ett pressmeddelande angett att det är den utdragna regeringsbildningen som är skälet till att kungen stannar hemma. Det stämmer alltså inte. Kungen skulle ha varit tillbaka på svensk mark i god tid innan en så kallad skifteskonselj kan hållas, det vill säga då en ny svensk regering formellt tar plats.

Resan till Kina var planerad mellan 25 november och 1 december. Nästa statsministeromröstning kan enligt talman Andreas Norlén hållas tidigast den 5 december. Därefter lär det gå ytterligare minst en eller två dagar innan en ny regering kan bildas. Kungen skulle alltså ha gott om tid för att förbereda sig för detta även om han deltog i den planerade Kinaresan.

Om något sensationellt inträffar och regeringsbildningen plötsligt blir klar tidigare, vilket framstår som helt osannolikt, tar det dessutom endast tio till elva timmar att flyga från Shanghai till Stockholm.

Resan till Kina är en delegationsresa till Hongkong och Shenzhen arrangerad av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

”Besynnerliga omständigheter”

Resan inleds i morgon, söndag. Kungens avhopp minskar förstås resans betydelse och lägger sordin på flera möten på hög nivå. Flera höjdare från svenskt näringsliv är annars inbokade på resan, bland annat Jacob Wallenberg och Carl-Henric Svanberg. De båda har oväntat ställt in intervjuer i samband med resan, rapporterar idag tidningen Dagens Industri (DI) som beskriver att ”omständigheterna kring årets resa varit besynnerliga”.

Ett av kungens viktigaste möten var en invigning av Nordic Innovation House i Hongkong, en satsning för att främja nordiska företag i Kina och Asien. Kungen skulle också ha träffat flera ledande kinesiska företagsledare och affärsmän. I dessa sammanhang beskrivs ofta kungen som en viktig dörröppnare för att främja det svenska näringslivets intressen.

UD vill inte kommentera

Utrikesdepartementet vill inte kommentera SVT:s uppgifter om orsaken till den inställda resan och hänvisar frågor om förhandlingarna kring Gui Minhai till kontorstid.

Har ni fått några reaktioner från kinesiska myndigheter på att resan ställdes in?

– Där säger vi också ”ingen kommentar”, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD:s presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet