Arkivbild. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Uppgifter: Här är frågorna i det uppdaterade Tidöavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna om ett förnyat Tidöavtal är klara. Regeringspartierna och SD följer linjen från grundavtalet med förslag inom brott- och straff och migration, erfar SVT.

TV4 Nyheterna var först med att berätta att Tidöpartierna nu är klara med en uppdatering av Tidöavtalet. Förhandlingar har pågått under flera veckors tid och har bland annat ägt rum på statsministerns residens på Harpsund.

Avtalet kallas internt för ”Tidö 1.1”, vilket antyder att det som väntas är just en uppdatering och inte ett helt nytt avtal.

Redan ikväll väntas nyheter från avtalet presenteras. Därefter kommer det löpande nyheter från avtalet i olika medier, uppger källor med insyn.

SVT kan erfara en rad ämnen där partierna kommit överens.

I linje med det förra avtalet väntas flera förslag på området brott- och straff samt migration och integration. Exempelvis uppges partierna rikta satsningar på bland annat hedersproblematik i utsatta områden.

Likt grundavtalet väntas det även reformer inom området vård- och omsorg samt skolan.

– Alla är rätt så nöjda och ingen i samarbetet känner att något är direkt jobbigt med den här uppdateringen, säger en källa.

Till det uppdaterade avtalet ska även den nya överenskommelsen om klimatpolitiken, där man gemensamt kommit överens om att arbeta för att få ner utsläppen till netto noll 2045, adderas. Även färdplanen för ny kärnkraft.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.