Vid 11 ska Ulf Kristersson (M) träffa talmannen i riksdagen. Foto: SVT/TT

Uppgifter: Kristersson hinner inte bli klar

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson fick två veckor på sig att sondera terrängen för en ny högerregering. Deadline flyttades fram ytterligare, men i dag löper tidsfristen ut och enligt uppgifter till flera medier kommer han inte hinna bli klar.

I dag onsdag är det tänkt att Ulf Kristersson ska lämna sin slutrapport till riksdagens talman Andreas Norlén.

Men enligt uppgifter till Svenska Dagbladet kommer förhandlingarna om en ny regering inte att vara klara till klockan 11 när Ulf Kristersson och talmannen har sitt avtalade möte.

Efter mötet med Kristersson väntas talmannen ge besked om hur processen går vidare. De inblandade partierna avslöjar ingenting om förhandlingarna.

– Vi kämpar på för Sverige, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson under onsdagsmorgonen när han passerar journalister i riksdagen.

Ulf Kristersson kommenterar med ett snabbt ”vi ses kl 11”.

Busch: ”Konstruktiva samtal”

Kristdemokraternas Ebba Busch, som senast talade med moderatledaren vid en statsbankett på slottet på tisdagkvällen, vill inte säga något om tidtabellen:

– Det har varit väldigt bra och konstruktiva samtal genom hela detta, snart vet vi mer.

SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein tror inte att Kristersson kommer hinna förhandla fram ett färdigt regeringsunderlag och att under dagens möte kommer att begära mer tid:

– Och då blir i så fall budskapet att de är väldigt nära men inte helt i mål.

Hur stort nederlag vore det?

– Ett mindre nederlag än om han inte lyckas alls – det skulle vara ett fullständigt fiasko.

”Krävs mirakel”

En källa säger till Ekot att ”det krävs ett mirakel för att allt ska bli klart”. Även Dagens Nyheter erfar att det inte kommer finna något färdigt regeringsunderlag att presentera kl 11.

För en vecka sedan lämnade Kristersson en delrapport om förhandlingsläget till talmannen, som därefter inte yppat ett ord om innehållet. Men intensiva förhandlingar mellan M, SD, KD och L har pågått in i det sista.

Mycket pekar på att det är frågan om Liberalernas eventuella plats i regeringen som gjort att förhandlingarna kärvat.

Om partierna lyckats nå en överenskommelse under onsdagen skulle riksdagen kunna rösta fram Kristersson som Sveriges nye statsminister på fredag.

Artikeln uppdateras

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marmorstein: Lutar åt att det inte är klara

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.