Uppgifter: Medlemmar misstänks för samröre med extremister

Uppdaterad
Publicerad

Partiets pressekreterare Henrik Vinge bekräftar att det pågår utredningar.

– Det finns ett antal indicier som uppfattas som allvarliga och vi vill reda ut detta och höra vad de inblandade har att säga.

Sverigedemokraterna komma att utesluta topparna i partiets ungdomförbund SDU, ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne tillsammans med ett tjugotal andra medlemmar.

Ledningen för Sverigedemokratisk ungdom har länge ifrågasatts av moderpartiet på grund av ideologiska skillnader.

– Det finns en oro för att det finns en vilja att förändra partiet och ett misstänkt samröre med andra externa krafter som inte är sverigedemokrater, säger pressekreterare Henrik Vinge.

Ett drygt tjugotal medlemmar kommer nu att utredas och riskerar att uteslutas ur partiet.

  – Vi ställer ett antal frågor för att se om det finns fog för den oro som finns.

Men William Hahne och Gustav Kasselstrand säger redan nu att de är säkra på att de kommer att bli uteslutna. Har du någon kommentar till det?

– Bara de vet vad de kommer att svara på våra frågor. Om de tror att det de kommer att svara leder till uteslutning får det står för dem. Vi kan bara avvakta och se vad de har att säga, säger Henrik Vinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.