Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter reder ut hur mycket du kan få i jobbskatteavdrag med regeringen förslag. Foto: SVT/Storyblocks

Regeringen föreslår nytt jobbskatteavdrag i höstbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

I sitt förslag till höstbudget kommer regeringen att föreslå ett nytt jobbskatteavdrag – med fokus på låga och medelhöga inkomster, meddelar statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff tillsammans med finansminister Elisabeth Svantesson (M).

– Nu ser vi till att de med låga och medelhöga inkomster får behålla mer efter skatt, säger Kristersson.

Förslaget skulle enligt regeringen innebära sänkt skatt med totalt 14 000 kronor per år för en familj bestående av en polis och en sjuksköteska, säger statsminister Ulf Kristersson. Då är både effekten av avdraget och indexeringar av gällande regelverk inkluderat.

Han säger även att det ska bli mer lönsamt att jobba och mindre lönsamt att leva på bidrag.

– En familj där båda personerna går från bidrag till arbete kommer få upp till 5 600 kronor lägre i skatt.

Satsningen beräknas kosta omkring 11 miljarder kronor, vilket är högre än finansdepartementets tidigare uppskattning på 8 miljarder kronor.

Källa: Regeringskansliet

Svantesson: ”Rimligt och rätt”

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) framhåller att i den höga inflationen har flera bidrag skrivits upp men det har inte löner på samma sätt.

– Vanliga löntagare har sett sina reallöner sjunka ordentligt och sin köpkraft gröpas ur. Här menar vi att det är rimligt och rätt att sänka skatten för vanliga löntagare, säger hon.

På söndagen meddelade regeringen att man pausar uppräkningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt, vilket innebär 12 miljarder kronor extra för staten. Det är dessa pengar som nu används till jobbskatteavdraget, säger finansministern.

Beskedet möttes dock av intern hård kritik och beskrevs bland annat för att vara ”fel prioritering” och ”rimma dåligt med moderat politik”. Trots kritiken är finansministern trygg i sitt beslut.

– Att ta ansvar i ett tufft ekonomiskt läge är viktigt tycker ju väldigt många borgerliga företrädare. Men man ska också komma ihåg att vi nu sänker skatten för alla löntagare, vilket är borgerlig politik.

Damberg: Saknar besked om välfärd

Det är bra att regeringen med sitt nya jobbskatteavdrag vill stötta låg- och medelinkomsttagare, anser Socialdemokraterna.

– Vi tycker att det är fullt rimligt att vanliga hushåll som kämpar med hög inflation, höga räntor och har svårt att betala räkningarna får en avlastning, säger S ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg.

Partiet efterlyser samtidigt besked om hur välfärden ska klara sig nästa år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Kristersson (M) och Elisabeth Svantesson (M) om nytt jobbskatteavdrag och hur det kommer påverka inflationen.

Se hela SVT Nyheters sändning om jobbskatteavdraget och höstbudgeten här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.