Ansökan som SD skickade in för att få bidrag till kvinnoförbundet. Foto: Aftonbladet

Uppgifter: SD lurade till sig miljoner i bidrag

Uppdaterad
Publicerad

SD skapade ett kvinnoförbund på pappret för att lura till sig 1,4 miljoner i bidrag, enligt uppgifter till SVT.

Sverigedemokraterna sökte och fick hösten 2010 1,4 miljoner kronor i statligt stöd för ett kvinnoförbund som då inte fanns. Det berättar nu Sverigedemokraternas tidigare kanslichef Daniel Assai.

– Kassören Per Björklund såg att man kunde söka olika bidrag, en var för verksamheten inom jämställdhet. Det var nästan 1,4 miljoner kronor, säger Daniel Assai till SVT.

SD och pengarna

Han, Per Björklund och partiledaren Jimmie Åkesson hade ett möte på riksdagskansliet där de gick igenom bidragen. En ansökan fylldes i och i november 2010 fanns pengarna på partiets konto.

Men något kvinnoförbund fanns inte, enligt Daniel Assai.

– Sanningen är att det fanns inget kvinnoförbund förrän i maj 2011, säger han, till SVT.

Använde tippex för att få kontroll

Enligt Daniel Assai ändrade han tillsammans med Jimmie Åkesson och dåvarande ekonomichefen Per Björklund i ansökan med tippex, och angav i stället för ”SD-kvinnors nätverk” (som i dag är namnet på partiets kvinnoorganisation) det icke-existerande ”Sverigedemokraternas Kvinnoförbund”. Syftet var enligt Assai att partiledningen själva skulle kunna kontrollera de 1.418 050 kronor det rörde sig om, skriver Aftonbladet.

– Jag känner inte igen den tolkningen. Vi har haft ett kvinnonätverk hur länge som helst. Ingen har hymlat med att möjligheten att få bidrag bidrog till att vi formaliserade det till ett kvinnoförbund, men det har såklart inte bara handlat om pengarna, säger Paula Bieler, förbundssekreterare på SD-kvinnor, till SVT.

”Makt och pengar”

Under Daniels Assais tid på Sverigedemokraternas riksdagskansli diskuterades ekonomin och möjliga bidrag ofta.

– Det är makt och pengar som är drivkraften. Förut hade man tveksamma finansiärer som hade högerextrema rötter, nu har man andra möjligheter med skattepengar, säger Daniel Assai.

Hur viktigt är parstistödet för Sverigdemokraterna?

– Det är a och o, säger Daniel Assai.

Enligt ansökan, som Aftonbladet tagit del av, ska kvinnoförbundet ha hållit sitt första årsmöte, där de ska ha klubbat organisationens stadgar, innan handlingarna skickades in den 17 november 2010. Men enligt SD-kvinnors hemsida hölls det första årsmötet i maj 2011.

För att komma runt det säger Daniel Assai till Aftonbladet att de skrev ihop ett fejkat årsprotokoll, som bland annat skrevs under av Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon.

Sverigedemokraterna ska ha fått miljonbidraget i december 2010, alltså sex månader innan kvinnoförbundets första årsmöte hölls och månaden efter att Jimmie Åkesson undertecknade ansökan.

”Aldrig varit med om något sådant”

Enligt Torkel Gregow, ordförande i Partibidragsnämnden, som beviljat och betalat ut bidraget har nämnden fattat sitt beslut utifrån de handlingar som skickats in.

– Det framgick av handlingarna att det fanns en sammanslutning. Om de uppgifterna var oriktiga är det riktigt beklagansvärt. Under mina tolv år har jag aldrig varit med om en sådan situation, säger Gregow till SVT Nyheter.

Det är möjligt att få ekonomiskt bidrag både till en intern sammanslutning och till ett formellt bildat kvinnoförbund. När det, som i det här fallet, gäller en sammanslutning inom ett politiskt parti krävs det någon sorts handling som bevisar att sammanslutningen existerar. Det krävs också en demokratisk uppbyggnad och att det, när det gäller kvinnoförbund, finns ett mål om att stärka kvinnors ställning i samhället.

Torkel Gregow tillägger att man inte kan söka bidrag och sedan starta en sammanslutning.

– Nej, den ska existera vid tidpunkten för ansökan, säger han.

Enligt Daniel Assai skulle alltså den handling som krävs ha förfalskats.

Kontrollerar ni riktigheten i de handlingar ni får in?

– Nej, vi utgår från att uppgifterna är sanna, men vi kräver ofta in kompletteringar, säger Torkel Gregow.

SD: Har inte gjort något fel

Enligt SD:s pressekreterare Martin Kinnunen så har SD inte gjort något fel. Enligt honom fanns inget kvinnoförbund vid den första ansökan.

– Man ansökte då pengar till ett internt kvinnonätverk. Även Vänsterpartiet och Miljöpartiet gör så här, de har inga kvinnoförbund fortfarande utan ansöker till interna sammanslutningar inom sina partier, säger han till SVT Nyheter.

Angående uppgifterna att det första namnet skulle ha strykits över med tippex säger han:

– Vad som har stått på blanketten innan vet inte jag, på den blanketten har man skrivit att man hade ett kvinnonätverk inom partiet. Så man har inte gått ut med några felaktiga uppgifter.

SD-ledaren Jimmie Åkesson kan inte svara på huruvida kvinnoförbundet existerade eller inte när han skrev under ansökan.

– Nej, jag kan inte svara på det, säger han till Aftonbladet

Förmodligen ingen utredning

Partibidragsnämnden kommer sannolikt inte att följa upp ärendet.

– Jag tror inte att vi kommer att utreda ärendet vidare. Men vi får ta det under övervägande, säger Gregow.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och pengarna

Mer i ämnet