Anställda på en socialförvaltning i Göteborg utreds för brister i arbetet och en av dem har polisanmälts. Foto: Polisanmälan/Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Socialsekreterare utreds för samarbete med släktnätverk

Uppdaterad
Publicerad

Två socialsekreterare på samma avdelning i Göteborg utreds för att ha brustit i sin myndighetsutövning. Enligt uppgifter till SVT Nyheter kopplas ärendena till ett inflytelserikt släktnätverk, där de anställda misstänks ha samarbetat med släkten.

Under 2022 gjorde polisen ett tiotal orosanmälningar rörande en minderårig i Göteborg. Detta då denne umgåtts med personer i den kriminella miljön med kopplingar till ett släktnätverk. Men bara tre av anmälningarna registrerades av den ansvarige socialsekreteraren. Dessa avslutades utan utredning.

I en internutredning riktas hård kritik mot socialsekreteraren som anses ha brustit i sitt arbete. Dokumentationen i de ärenden som hanterats är ”mycket knapphändig”, enligt utredaren:

”Lagstiftning och föreskrifter har inte följts, varför den enskildes rättssäkerhet har åsidosatts och det har varit en bristande myndighetsutövning. Det saknas barnperspektiv och barnets bästa har inte satts främst.”

Polisanmälan om läcka

Samtidigt har en annan socialsekreterare på samma avdelning polisanmälts för brott mot tystnadsplikten. Enligt misstankarna ska personen, i någon form av utbyte, röjt uppgifter om en skyddsperson till personer i samma släkt som i det andra fallet, enligt en källa med insyn.

I februari rapporterade Kvartal att en anställd på socialförvaltningen misstänks för samröre med ett släktnätverk.

Att en av socialsekreterarna inte polisanmälts ska ha fått en del inom polisen att höja på ögonbrynen, enligt uppgifter till SVT. Polisen har tidigare varnat för att släktnätverk och kriminella gäng kan infiltrera myndigheter.

Vill inte kommentera

Den aktuella socialförvaltningen vill inte kommentera de två ärendena.

– Vi kan aldrig kommentera enskilda ärenden. Rent generellt, om det skulle förekomma oegentligheter tar vi det på stort allvar, säger en chef på förvaltningen.

Chefen vill inte heller kommentera varför man inte polisanmält ett av de två fallen.

– Alla personalärenden är av olika karaktär så man måste pröva från fall till fall vilka åtgärder som bör vidtas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Tre faktorer som lett till att Sveriges anses mer korrupt.

Utbredd påverkan mot myndighetsanställda

Var femte medarbetare i två av Göteborgs stadsdelars socialtjänst uppger att de utsatts för hot och påtryckningar i sitt arbete förra året. Det framgår i en kartläggning utförd av Göteborgs stad.

Totalt fem procent av de anställda inom stadens samtliga förvaltningar uppger att de utsatts för otillåten påverkan. 37 procent av dessa anger att man ändrat beslut eller låtit bli att agera i enlighet med vad som förväntas på grund av rädsla för repressalier.

I kartläggningen framgår att det sannolikt finns ett mörkertal utöver de otillåtna påtryckningar som anmäls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.