Arkivbild – Hormuzsundet. Foto: Reuters

Uppgifter: Sverige har visat intresse för europeisk skyddsaktion i Persiska viken

Uppdaterad
Publicerad

Flera europeiska länder, däribland Sverige, ska ha visat intresse för att delta i en gemensam skyddsaktion i Hormuzsundet, uppger EU-diplomater för Reuters. Men Sverige har inte fått någon fråga uppger UD.

”Sverige har haft en löpande dialog med Storbritannien i ärendet, men har inte aktivt sökt deltagande i Storbritanniens nya initiativ”, skriver departementssekreterare Anton Dahlquist i ett mejl till SVT Nyheter.

I fredags beslagtog Iran ett svenskägt, brittiskt flaggat oljetankfartyg i Hormuzsundet. Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt reagerade med att föreslå en europeisk marin skyddsaktion för sjöfarten i området.

”Sverige ser med oro på händelseutvecklingen kring Hormuzsundet. Det är mycket viktigt för Sverige och EU att fri sjöfart säkras. Det är också i nuläget viktigt att de åtgärder som tas bidrar till avspänning i ett mycket allvarligt regionalt läge”, skriver Anton Dahlquist, departementssekreterare på utrikesdepartementets kommunikationsenhet till SVT.

Svaret kommer på tisdagen efter att den brittiska nyhetsbyrån Reuters rapporterat att Frankrike, Italien och Danmark ska ha gett initialt stöd för den brittiska planen. Reuters hänvisar till ”tre ledande EU-diplomater” som inte är namngivna.

”Inte aktivt sökt deltagande”

Enligt Reuters kommer möten att ske i Stockholm och Madrid. Reuters källor uppger att Sverige, Polen och Tyskland har visat intresse för det brittiska initiativet på ett EU-möte i Bryssel.

”Sverige har haft en löpande dialog med Storbritannien i ärendet sedan frågan om fartyget i Hormuz blev aktuell, men har inte aktivt sökt deltagande i Storbritanniens nya initiativ. Sverige har inte heller fått en förfrågan om att delta. Vi kommenterar i nuläget inte våra kontakter närmare än så”, skriver departementssekreterare Anton Dahlquist i mejlet till SVT Nyheter.

Storbritanniens utrikesdepartement och tjänstemän inom försvaret har bland annat diskuterat en insats direkt med sina italienska, spanska, franska och tyska motsvarigheter. Även Nederländerna överväger förslaget, uppger Reuters.

Riksdagsbeslut krävs

Niklas Granholm, som är forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), sa i måndags att Sverige kan få en fråga om att delta i insatsen.

Men om Sverige ska skicka en väpnad styrka måste riksdagen fatta ett beslut i kammaren. Regeringen kan besluta om eventuella insatser som inte är väpnade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.