Gängkriminella i Tensta ska ha utfärdat ett utegångsförbud i området som fått stor spridning, enligt polisen. Foto: TT

SVT erfar: Uppgift om utegångsförbud i Tensta överdriven

Uppdaterad
Publicerad

Bilden av att kriminella utfärdat ett utegångsförbud i Tensta i slutet av augusti är överdriven, enligt uppgifter till SVT Nyheter. Polisen står dock på sig om att personer uppmanats att inte vara ute.

– De (kriminella, reds anm.) pratade med dem som de stötte på utomhus helt enkelt, vanliga medborgare, säger Therese Rosengren, polisområdeschef.

I helgen rapporterades att kriminella under hot om våld uppmanat boende i Tensta att hålla sig inomhus den 25 augusti i år. Detta efter att TV4 Nyheterna intervjuat Therese Rosengren, polisområdeschef i Rinkeby.

Nyheten har väckt reaktioner, bland annat från inrikesminister Mikael Damberg. Men enligt uppgifter till SVT Nyheter så stämmer inte hela beskrivningen av händelseförloppet.

”Ett missförstånd”

Enligt SVT Nyheters källa så ska kriminella personer i området ha uppmanat ett antal yngre personer att inte röra sig ute sent på kvällen. Detta då personerna löpte risk att utsättas för våld i samband med en infekterad konflikt.

Att invånarna i Tensta skulle ha uppmanats att hålla sig inomhus beskrivs som ett missförstånd. SVT Nyheter erfar att många boende i Tensta nu känner sig upprörda över att ha blivit beskrivna som att de blint lever efter de kriminellas regler.

På plats vid Tensta centrum på söndagen var det ingen av personerna som SVT Nyheter mötte som kände igen sig i bilden av att ett utegångsförbud införts. Flera personer som SVT Nyheters redaktion i Rinkeby var i kontakt med på måndagen bekräftar den bilden.

SVT Nyheter har även pratat med en källa inom Polisen som inte delar bilden av händelseförloppet så som den förmedlades inledningsvis.

Polisen: Är säker

Enligt Therese Rosengren, tillförordnad polisområdeschef i Rinkeby, så rör det sig inte om ett missförstånd. Budskapet att man inte skulle vara ute spred sig snabbt, enligt henne.

Samtidigt menar hon att det rör sig om en engångsföreteelse.

– Mina kollegor uppmärksammade att det var ovanligt lite folk i rörelse ute i lokala Tensta. I samband med detta fick vi även uppgifter som gjorde gällande att kriminella individer basunerat ut att man inte skulle vara ute efter klockan 18.00, säger hon till SVT Nyheter.

– Vi gjorde allt i vår makt för att medborgare skulle känna sig trygga med förstärkning till området och på så vis häva det här så kallade utegångsförbudet.

Kan uppgifterna ha överdrivits?

– Det här är uppgifter som kommit till vår kännedom. Vi fick även direkta uppgifter om att man kände av polisens närvaro och att man återigen vågade sig ut på gator och torg. Dagen efter startade vi upp en särskild insats för att arbeta mot kriminellt våld. Under insatsen har vi gjort två frihetsberövanden sedan augusti, säger Therese Rosengren.

– Tensta är stort och många bor där. Det är bra om dessa uppgifter inte kommit till allas kännedom. Men polisen resursstärker för att vara synliga i området så att de ska känna sig trygga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer