Man kan inte underkännas på ett förarprov bara för att man köpt uppkörningstiden svart, men som konsument kan det bli dyrt. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppkörningstider säljs svart på internet

Uppdaterad
Publicerad

Under sommarmånaderna är det många som vill ta körkort och på flera håll i landet är det därför kö till de åtråvärda förarproven. Nu rapporterar Sveriges Radios Ekot att vissa satt i system att sälja uppkörningstider svart på internet.

En person som Ekot varit i kontakt med erbjuder uppkörningstider i flera svenska städer. Enligt mannen själv bokar han uppkörningar via samma bokningssystem som körskolor använder för att boka tider till sina elever.

– Vi är medvetna om problemet sedan några år tillbaka och vi har vidtagit vissa åtgärder för att förhindra den här sortens missbruk. Bland annat har vi infört krav på legitimering med Bankid vid tidsbokningar för privatpersoner, säger Rikard Granlund, biträdande chef för Trafikverkets förarprov, och fortsätter:

– Men i det här fallet används systemet som körskolor använder och det är ett svårare problem att täppa till, då det är körskolorna själva som hanterar bokningen.

– Ser vi att systemet missbrukas kan vi enligt det avtal vi har med körskolan i fråga dra tillbaka behörigheten till systemet, vilket drabbar hela körskolan och inte bara den person som missbrukat systemet.

Konsumenten får betala

Enligt Rikard Granlund kan man inte underkännas på ett förarprov bara för att man köpt sig till en uppkörningstid.

– Men som konsument får man ju betala dubbelt, dels till oss på Trafikverket och dels till personen som missbrukat bokningssystemet, säger han.

Vad ska man göra om man som körskolelev blir erbjuden att köpa en uppkörningstid svart?

– Då ska man höra av sig till oss. Vi är väldigt tacksamma för alla tips, så att vi kan ta reda på vilken körskola som missbrukat våra system.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.