Valaffischer vid Södertälje järnvägsstation. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Upplagt för dramatik i valspurten

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Sverigedemokraternas uppgång i opinionen är bruten. Med drygt två veckor kvar till valet backar partiet i SVT/Novus väljarbarometer. Det skapar ny dramatik i valrörelsen.

Mats Knutson, inrikespolitisk kommentator

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

SVT/Novus väljarbarometer är rykande färsk. De sista intervjuerna gjordes sent på tisdagskvällen. Total har 3 502 personer intervjuats.

Sverigedemokraternas nedgång i opinionen är statistiskt säkerställd. En förklaring till nedgången kan vara att valdagen närmar sig och att regeringsfrågan då får större betydelse för väljarna.

Ingen tror på fullt allvar att Jimmie Åkesson ska bli statsminister och för väljare som direkt vill påverka statsministervalet kan en röst på Moderaterna eller Socialdemokraterna då vara ett alternativ. Regeringsfrågan har också fått allt större tyngd i valrörelsedebatten, vilket också kan ha påverkat väljarna.

Ingen enstaka fråga dominerar

Förändringarna i väljaropinionen kan också vara en naturlig följd av att det är valrörelse där ingen enstaka fråga dominerar debatten. Medan kriminalitet och flyktingpolitik starkt präglade vårens inrikespolitiska debatt är nu en rad olika politiska frågor uppe på agendan. Det handlar inte enbart om klimatpolitiken utan också om välfärdsfrågor och skattefrågor, för att ta några exempel.

Nu ska man inte dra alltför långtgående slutsatser av enstaka mätningar, och det ska bli mycket intressant att se om Sverigedemokraterna kan bromsa nedgången eller om den fortsätter nästa vecka.

Viss återhämtning för M och S

I SVT/Novus väljarbarometer syns också en viss återhämtning för Moderaterna. Uppgången är inte statistisk säker, men i kombination med SD:s nedgång är Moderaterna nu åter Sveriges näst största parti. Även om marginalen är minimal är det psykologiskt mycket viktigt för det största borgerliga partiet när valdagen närmar sig.

Också Socialdemokraterna återhämtar sig, även om uppgången inte är stor. Partiet ligger fortfarande på historiskt låga nivåer så här nära ett val. Uppgången innebär ändå att den värsta skräcken lägger sig på det socialdemokratiska partihögkvarteret. Partiet tycks ha bottnat i opinionen och kan vara på väg uppåt.

För både Moderaterna och Socialdemokraterna innebär dagens väljarbarometer att hoppet nu tänds om en positiv spiral i valrörelsens slutskede. Det är en lättnad för hårt plågade partiarbetare som länge plågats av nedåtgående opinionssiffror.

Avståndet mellan blocken krymper

Också Miljöpartiet kan glädjas idag. Partiet landar på 6,2 procent vilket är en kraftig uppgång sedan i våras då partiet i vissa mätningar hamnade under riksdagsspärren. Utan tvekan har sommarens fokus på klimatfrågan gynnat Miljöpartiet som nu är på fast mark inför valspurten.

Även Centerpartiet fortsätter att visa bra siffror. En gnista av hopp tänds också inom Kristdemokraterna. Trenden är uppåtgående och när partiet nu får 3,5 procent av väljarsympatierna ökar möjligheten att klara sig kvar i riksdagen. Ju närmare partiet kommer riksdagsspärren i opinionsmätningarna, desto större är också möjligheten att få stödröster på valdagen.

Vänsterpartiet backar för andra undersökningen i rad, men förändringen är för liten för att vara statistiskt säker. Detsamma gäller Liberalernas nedgång.

SVT/Novus väljarbarometer visar att avståndet mellan de traditionella blocken krymper ytterligare. Det innebär att det är en helt öppen fråga inför valspurten vilket block som blir störst på valdagen.

Trots nedgången behåller Sverigedemokraterna sin avgörande roll mellan blocken. Det är alltså upplagt för fortsatt dramatik de sista veckorna före valet.

Ställer du dig frågan: Vad ska jag rösta på?  – gör SVT:s valkompass.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.