Foto: TT

Analys: Åker MP eller KD ur riksdagen kan det avgöra vem som blir statsminister

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Både Miljöpartiet och Kristdemokraterna riskerar att åka ur riksdagen i valet nästa år. Enligt SCB:s stora partisympatiundersökning når inget av partierna upp till riksdagsspärren på fyra procent.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det är alltså upplagt för dramatik inför valåret. Moderaterna går framåt kraftigt och närmar sig valresultatet från 2014. Också Socialdemokraterna går framåt.

Bland förlorarna finns Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, och även Liberalerna, som alla backar.

Stora skälvan

För Miljöpartiet kan dagens SCB-mätning utlösa stora skälvan. Partiet ligger under riksdagsspärren när tio månader återstår till valet i september nästa år. Ännu sämre till ligger Kristdemokraterna, som tycks ha parkerat sig under riksdagsspärren.

Men för KD tillhör det vardagen att ligga illa till opinionsmätningarna. För Miljöpartiet är det en ganska ny erfarenhet att krisa på det här sättet. För några år sedan talade miljöpartisterna om att bli den tredje kraften i svensk politik. Av detta blev intet.

SD backar

Också Sverigedemokraterna backar. Och det rejält. Den viktigaste förklaringen är att de andra politiska partierna lagt om flyktingpolitiken vilket minskat det politiska utrymmet för Sverigedemokraterna. Också de många skandalerna i partiet spelar förmodligen in.

För Sverigedemokraterna är det ett helt nytt läge. Ett parti som präglats av i praktiken ständig uppgång går nu tillbaka i opinonen. Det kan skapa nya spänningar i Sverigedemokraterna.

Centerpartiet, som växte kraftigt under den tid Anna Kinberg Batra var Moderatledare, får nu finna sig i att förlora väljare.

Munter läsning för Kristersson

En viktig orsak är partiledarbytet i Moderaterna. För nye Moderatledaren Ulf Kristersson är dagens SCB munter läsning. Partiet har återhämtat sig under hösten, även om Moderaterna ännu inte är tillbaka på valresultatet 2014. För Moderaterna handlar uppgången både om den nye partiledaren men också att den förändrade migrationspolitiken slagit igenom i opinionen.

Också Liberalerna fortsätter att gå relativt dåligt i opinionen. Partiet ligger strax över riksdagsspärren. Ett resultat som lär göra Liberalerna missnöjda. Förväntningarna är högt ställda.

Utgångsläge

Socialdemokraternas uppgång är intressant. Ett regeringsparti tar ofta stryk av regerandet under mellanvalsperioden. Men Socialdemokraterna ligger idag högre än förra valresultatet och kan därför sägas ha ett gott utgångsläge inför valåret.

Sammantaget kan man konstatera att de rödgröna partierna, trots Miljöpartiets nedgång, är större än allianspartierna. Väljer alliansen att ta stöd av Sverigedemokraterna kan det dock bli borgerlig regering.

Jokern i leken är förstås vad som händer med Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Åker något av dem ur riksdagen kan det avgöra vem som blir statsminister.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.