Foto: TT

Analys: Upplagt för fortsatt budgivning om polisen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Trots regeringens besked idag att polisen redan i år får 700 miljoner kronor extra lär den politiska budgivningen om svensk polis fortsätta. Den växande oro och otrygghet som väljarna upplever kan bli en av de riktigt stora frågorna i nästa års valrörelse.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Så länge den grova brottsligheten framstår som ett växande problem för väljarna kommer frågan att ligga högt på svenska väljares dagordning. Återkommande rapporter om att polisen klarar ut allt färre brott gör bara frågan än mer brännande i den politiska debatten.

De politiska partierna har förstås tagit intryck av den oro som finns bland väljarna över brottsutvecklingen. Dödsskjutningar och gangsteruppgörelser får stor spridning både i traditionella medier och i sociala medier.

Vårbudgeten 2017

Kraftigt fler poliser och rejält höjda polislöner

Oppositionspartierna har den senaste tiden försökt överträffa varandra i satsningar på svensk polis. Det har bland annat handlat om kraftigt fler poliser och rejält höjda polislöner.

Regeringen ger nu sitt svar i den vårbudget som presenteras om drygt en vecka. SVT Nyheter kan i dag berätta att regeringen satsar 700 miljoner kronor extra under innevarande år för att polisen ska kunna fullgöra sitt uppdrag.

Det handlar både om åtgärder för att fler poliser ska kunna anställas men också om en förstärkning av Nationellt forensiskt centrum (NFC) som kritiserats hårt för sina långa handläggningstider. Myndighetens kriminaltekniska undersökningar drar ibland ut på tiden så mycket att det allvarligt påverkar polisens arbete.

Lär inte räcka för att matcha oppositionens förslag

Oppositionen kommer förstås inte att vara nöjd med regeringens besked om 700 miljoner kronor extra till polisen. Den anslagshöjning regeringen föreslår lär inte räcka för att matcha oppositionens förslag på en kraftig utbyggnad av polisen. Med tanke på hur oppositionens förslag spretar blir det dock förhållandevis enkelt för regeringen att avfärda dem.

LÄS MER: Björklund (L) vill se 5.000 fler poliser anställas

LÄS MER: Tobé (M): ”De kriminella skrattar åt samhället”

Regeringen markerar dock tydligt idag att det kommer fler satsningar på polisen, att tillskottet i vårbudgeten enbart är ett steg på vägen. Regeringen avser därför att återkomma i denna fråga i budgetpropositionen i höst, är beskedet som ges idag.

Därmed är det upplagt för fortsatt politiskt strid och budgivning om polisen.

Handlar om att möta väljarnas oro

Statsminister Stefan Löfven har själv intygat att pengar till försvaret och polisen är högprioriterat för regeringen de kommande åren. Det handlar både om att åtgärda konkreta samhällsproblem, men också om att möta väljarnas oro över samhällsutvecklingen.

Trygghetsfrågor har de senaste åren blivit allt viktigare för väljarna. Efter flyktingkrisen och flera uppmärksammade terrordåd i Europa har den grova kriminaliteten i Sverige kommit allt mer i fokus.

LÄS MER: 15 mord på 14 månader i Malmö

Dödsskjutningar har avlöst varandra och bilden väljarna många gånger har fått är att polisen står maktlös. Senaste förtroendebarometern, som presenterades igår, visar mycket riktigt också att allmänhetens förtroende för polisen minskar. Särskilt märkligt är inte detta, inte minst med tanke på återkommande rapporter om att polisen löser allt färre brott.

Brottsutvecklingen riktigt tung fråga i nästa års valrörelse

För regeringen är det viktigt att visa att man tar situationen på allvar och att man lägger förslag som uppfattas som verkningsfulla av väljarna. Den senaste tiden har regeringen aviserat straffskärpningar för grova brott, avskaffad straffrabatt för unga och nu ytterligare 700 miljoner kronor till väljarna.

Brottsutvecklingen kan bli en av de riktigt tunga frågorna i nästa års valrörelse och traditionellt är det en fråga som brukar gynna partier på den politiska högerkanten. För Socialdemokraterna är det därför livsviktigt att redan nu visa att en rödgrön regering kan stå för ordning och trygghet. Hur långt detta räcker återstår att se.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Vårbudgeten 2017

Mer i ämnet