Upplopp under påskhelgen
Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) öppnar pressträffen i Norrköping:
- Attckerna mot räddningstjänsten och polisen är oförsvarliga angrepp och också angrepp på demokratin. Vi är många som känner avsky mot Paludans budskap, men det ger ingen rätt till att använda våld. Jag vill passa på att uttrycka min största respekt för polisens arbete.
Justitieministern: För tidigt att dra slutsatser
Reringens ansvariga statsråd Morgan Johansson (S) är försiktig med att dra slutsatser efter påskveckans upplopp i flera städer i Sverige. Totalt 26 poliser skadades och 3 personer är skottskadade efter att polis använt verkanseld med sina vapen.
- Det är för tidigt att dra några allmänna slutsatser av polisens insats. Det här får utvärderas i efterhand, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).
Han fortsätter:
- Det är uppenbart att här har bedrivits grovt våld mot polisen av de här våldsverkarna, säger han på en presskonferens vid lunctid på tisdagen.
Stort filmmaterial
Morgan Johansson uppger att det finns ett omfattande bevismaterial i Norrköping, Linköping och Rinkeby utanför Stockholm och Rosengård i Malmö.
- Det finns ett stort filmmaterial. Man har fasta kameror. Polisen har också i stor utsräckning uniformskameror och så har vi haft drönare på plats.
Han har ingen kritik mot att polisen gett tillstånd till den danska högerextrema ledaren för Stram Kurs som avsett att genomföra bland annat koranbränningar.
- Vi lever i en demokrati med långtgående yttrande- och tryckfrihet. Det ska vi vara stolta över. Vi har inga planer på att inskränka den på något sätt, säger Johansson.
Pressträffen i Norrköping avslutas och går över till enskilda intervjuer med kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) och kommundirektör Anna Thörn. De intervjuerna kan ni se lite senare på vår sajt - SVT Öst - och i kvällens lokala nyhetssändningar.
Vill att polisen nekar Paludan demonstrationstillstånd
Norrköpings kommundirektör Anna Thörn:
- Den här kraftfulla händelseutvecklingen var det ingen som kunde förutse inför demonstrationen.
Anna Thörn har fått information om att Stram kurs och partiledaren Rasmus Paludan vill hålla nya möten i Norrköping och Linköping, men i samråd med kommundirektören i Linköping meddelat polisen att man inte vill se några nya manifestationer från partiet.
Thörn berättar att de kommunala verksamheterna i Navestad påverkats, eftersom lokaler vandaliserats och utsatts för mordbrand. Kommunens personal inom socialkontor och äldreomsorg kunde inte heller utföra sitt uppdrag under upploppen, eftersom situationen var för farlig.
Det ska dock inte drabbat någon brukare allvarligt, betonar hon.
Rasmus Paludan pausar Sverigeturné - tillbaka om en vecka
Partiledaren för det högerextrema Stram kurs, Rasmus Paludan, uppger till norska TV2 att han pausar sin "valturné" i Sverige.
– Jag är i Köpenhamn, och det blir nog bara nyvalsmöten i Sverige om en vecka, säger han kanalen.
Svensk polis säger i sin tur till norska TV2 att de inte känner till att nya demonstrationstillstånd har getts till Rasmus Paludan.
I söndags meddelade han att de planerade demonstrationer i Linköping och Norrköping ställs in.
Polisen: Vill att allmänheten skickar in filmer och bilder
Polisen efterlyser filmer och bilder från de senaste dagarnas upplopp.
– Vi har väldigt mycket eget filmmaterial som vi börjat att gå igenom. Vi vill dessutom ha in så mycket film och bilder som möjligt för att möjliggöra lagföring av de som under de senaste dagen begått i många fall grova brott, säger Jonas Hysing, kommenderingschef, i ett meddelande.
Den som har film eller bilder som kan vara till hjälp i utredningsarbetet kan ladda upp den i formuläret här.
Den som har uppgifter i övrigt kan kontakta polisen på 114 14 eller via polisens kontaktformulär på polisen.se.
Rikspolischefen: Starka kopplingar till gängkriminalitet
- Vi har misstankar om att de inblandade har kopplingar till kriminella gäng, säger Anders Thornberg.
Han uppmanar människor att hålla sig borta från upploppen och miljöerna där dessa individer rör sig.
- Jag har haft kontakt med riksåklagaren för att lagföra dessa individer.
Polisen har även arbetat och haft kontakt med säkerhetspolisen.
Han understryker att det finns kopplingar mellan individerna inblandade i upploppen och kriminella nätverk.
Jonas Hysing, nationell kommendering, understryker att polisen har arbetat med lokala aktörer.
- Totalt har vi haft 26 skadade kollegor, 20 skadade eller förstörda fordon, 14 skadade ur allmänheten. Antalet våldsamma deltagare i snitt ungefär 200 stycken. Polisen har tvingats använda vapen i nödvärn, säger Jonas Hysing och fortsätter:
- Väldigt mycket talar för att polisen var måltavla.
På en fråga om polisen tycker att de har klarat av upploppen, svara rikspolischefen att det är kriminella individer som har uttnyttjat situationen. Han påpekar också att det även funnits många från lokalsamhället som också varit upprörda.
- Vi vet att det finns information om uppvigling till våld mot polisen på sociala medier som orkestreras utomlands, säger Jonas Hysing.
Rikspolischefen understryker återigen att det är kriminella indivder som har anslutit till upploppen.
- Vi måste sätta stopp för detta tidigt. Det är det långsiktiga, säger Anders Thornberg och fortsätter:
- Här ser vi väldigt allvarlig kriminalitet.
Rikspolischefen menar att det främst är lokalpolisen som har en nyckeluppgift när det kommer till kriminaliteten.
En del av individerna som deltagit vid upploppen är redan kända inom polisen och Säkerhetspolisen, enligt Anders Thornberg.
- Det är synnerliga allvarliga brott som riktats mot vårt samhälle, säger Anders Thornberg.
Morgan Johansson: Vi kommer att utvärdera insatserna
Justitieminister Morgan Johansson har fortsatt stort förtroende för svensk polis.
- Nu är tiden att ge polisen resurser, säger Morgan Johansson och fortsätter:
- Tids nog får vi utvärdera insatserna.
Han understryker att vi lever i en demokrati med yttrandefrihet och om man då tar till våld för att man inte accepterar det, så får man vara beredd att bemötas av polis som ska uppräthålla ordning.
- När man hamnar i dessa kritiska och aggressiva situationer finns det inget annat för poliser än att sätta hårt mot hårt. Vi kan inte acceptera att våldsverkare begår den här typen av våld, säger han.
Vad är din roll i utvärderingen av polisens insats?
- Vår uppgift är att stärka polisen.
- Nästa steg är att gå igenom allt material för att fälla så många gärningsmän till ansvar så att de får påföljder och straff för detta.
Enligt Morgan Johansson är det viktigaste just nu att stärka polisen med resurser. Han anser inte att man ska dra snabba slutsatser eller utvärdera polisens insatser men säger att "man kan diskutera hur stora resurser polisen hade på plats."
- Vi måste ha hela bilden klar först.
Hur bedömer du polisens bedömning att bevilja demonstrationstillstånd (till Rasmus Paludan)?
- Jag har ingen anledning att ompröva eller recensera polisens beslut att ge tillståndet.
- Det är de människor som nu inte accepterar att vi har demokrati och yttrandefrihet som måste ändra sig - inte svensk lagstiftning.
Enligt Morgan Johansson är det svårt att säga hur eller om upploppen kommer att fortsätta. Han understryker att det viktigaste nu är att se till att de människor som varit inblandade i upploppen får pårföljder och blir straffade.
25 anhållna i Norrköping och Linköping
Under dagen kommer polisens arbete att fortsätta. Totalt har nu 26 personer anhållits i Linköping och Norrköping efter påskhelgens upplopp.
Enligt polisen rör det sig främst om yngre människor.
- I Norrköping har vi för närvarande 8 anhållna och dom är grunden anhållna för våldsamt upplopp. Det kan tillkomma fler brottsrubriceringar. Vi räknar med att fler kommer att bli intressanta när vi börjar med utredningsåtgärder och analyserar vårt material under dagen, säger Johnny Gustafsson, presstalesperson på Polisen öst och fortsätter:
- I Linköping är 17 anhållna. Fyra av de anhållna är minderåriga.
Polisen har fortsatt närvaro i Navestad i Norrköping, men har inga nuvarande misstankar om oroligheter under måndagen.
Det finns inget nytt skadeläge på den skottskadade personen som behövde opereras.
Under dagen kommer polisen att fortsätta sitt arbete i städerna.
- Dels ska vi se till att samhället fungera som det är tänkt. Det är den viktigaste uppgiften i dag. En annan uppgift är att gå igenom all material som fortfarande är färskt. Exempelvis rapporter från poliser som var i tjänst och samla information från allmänheten. Sen har vi även ett omfattande filmmaterial och tekniskt material som ska analyseras, säger Johnny Gustafsson.