Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer priset på uran att fortsätta stiga, och vad betyder det för kärnkraften? Hör Katarina Nilsson, expert på gruvbranschen Svemin. Foto: SVT/Samuel Steén/TT

Uranpriset stiger till rekordnivåer – kan öppna för svenska gruvor

Uppdaterad
Publicerad

Priset på uran har det senaste året stigit till rekordnivåer. Nu vill regeringen tillåta uranbrytning i Sverige igen och högre priser kan göra det lönsamt menar experter.

– Möjligheterna är större nu än tidigare, säger gruvexperten Olof Martinsson.

Det senaste året har uranpriset fördubblats. Det kan göra utvinning i Sverige lönsam tror experter, särskilt om uranet bryts tillsammans med andra metaller.

– Det är klart att det förändrar situationen ganska dramatiskt för att få uranbrytning lönsam i Sverige, säger Olof Martinsson, malmgeolog på Luleå universitet.

Även den svenska gruvbranschen ser nu att nya dörrar öppnas för uran.

– Ja, det blir betydligt intressantare att titta på svenska fyndigheter. I synnerhet när regeringen nu signalerar att man ska lyfta uranförbudet, säger Katarina Nilsson, expert på Svemin.

Sedan 2020 har uranpriset fyrfaldigats, till den högsta nivån på minst 35 år bortsett från en pristopp 2007. Foto: SVT

Förbjöds av miljöskäl

Uranbrytning i Sverige förbjöds 2018 av den rödgröna regeringen, men nu vill den nuvarande regeringen riva upp det förbudet. En snabbutredning ska till den 15 maj ta reda på vad som krävs för att kunna tillåta urangruvor eller att ta tillvara uranet vid brytning av andra metaller. Idag måste det behandlas som avfall till höga kostnader.

Få projekt i Sverige idag

I Oviken i Jämtland vill Aura energy bryta batterimetallen Vanadin tillsammans med uran. Bolaget har kalkylerat med att uranet kan öka intäkterna med 14 procent eller upp till knappt två miljarder med ett uranpris på 65 dollar. I och med att priset nu ligger ännu högre är den kalkylen i underkant.

– Vi har noterat de stigande priserna på uran. Vi vet att Sverige vill öka elproduktionen från kärnkraft för att nå utsläppsmålen, så det är förnuftigt att använda svenska resurser för att göra el till Sverige, skriver Andrew Grove, vd Aura Energy.

Flera hinder kvar

Men slopat förbud och högre priser gör inte att det kommer att startas gruvor än på många år, tror Olof Martinsson. Ett kommunalt veto där många kommuner idag säger nej, och långa miljöprövningar återstår.

– Före 2018 var det ju bristande lönsamhet ett hinder, men med kraftigt höjda uranpriser och ett upphävande av förbudet så är i alla fall förutsättningarna mer positiva om man vill öppna en urangruva i Sverige, säger han.

FAKTA: URANFYNDIGHETER I SVERIGE

Uran används som bränsle i kärnkraftverk. De svenska uranfyndigheterna finns i alunskiffrar och i urberget.

Uran finns på många platser i Sverige, men brytvärda halter och mängder finns egentligen bara i alunskiffer kring Billingen i Västergötland och kring Oviken i Jämtland.

Det förekommer även i Skåne, Västergötland, Östergötland, Öland, Närke och längs den svenska fjällkedjan.

Alunskiffrarna innehåller förutom uran även metaller såsom vanadin, molybden och nickel.

De högsta uranhalterna i alunskiffer i Sverige – uranhalt per gram ton:

Billingen, Västergötland, uranrik del: 300

södra Storsjöområden (Oviken), Jämtlands län: 245

(källa: SGU)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.