Det ryska rörläggningsfartyget Akademik Cherskiy vid Rügen i norra Tyskland den 10 maj 2020. Foto: Epa, Jens Koehler

USA vill utöka sanktioner mot gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska senatorer vill utöka sanktionerna mot företag som är inblandade i bygget av naturgasledningen Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland. Det är samma senatorer som fick Donald Trump att underteckna en lag som stoppade fartyg från att lägga ut rör till gasledningen.

Dekomraternas senator Jeanne Shaheen från New Hampshire. Foto: Epa, Kevin Dietsch

När det bara var omkring 160 kilometer kvar att lägga ut av gasledningen Nord Stream 2 stoppades arbetet av USA:s sanktioner den 20 december 2019.  Nu vill amerikanska senatorerna Ted Cruz, republikan, och Jeanne Shaheen, demokrat, utöka sanktionerna med ett nytt lagförslag så att de även gäller underleverantörer och försäkringsbolag som deltar i arbetet.

Kriget i Ukraina
Republikanernas senator Ted Cruz från Texas. Foto: Jim Lo Scalzo via AP

”Det råder samförstånd både mellan partierna och inom kongressen om att Rysslands gasledning Nord Stream 2 utgör ett allvarligt hot mot USA:s nationella säkerhet och inte får färdigställas”, sa senator Ted Cruz när lagförslaget blev offentligt i torsdags.

Båda är ledamöter i senatens utrikesutskott och drev igenom de första sanktionerna mot Nord Stream i december 2019.

Trump beslutar

New York Times och Financial Times var först med att rapportera om det nya lagförslaget som lagts fram i senaten. Det måste godkännas av kongressen och undertecknas av president Donald Trump för att träda i kraft.

Gasledningen Nord Stream 2 ska bli cirka 2 460 kilometer lång. Den är nedlagd i svensk ekonomisk zon i Östersjön och ska leverera naturgas från Ryssland Foto: SVT Design

Gazproms rörläggare

Sedan arbetet med rörläggning stoppades har Gazprom skickat dit rörläggningsfartyget Akademik Chersky. Det anlände till Östersjön första veckan i maj, vilket SVT Nyheter rapporterat.

Sedan dess är Akademik Chersky ankrad i tyska hamnen Mukran i Sassnitz i Östersjön, enligt Marine Traffic som rapporterar fartygspositioner. Mukran har tidigare använts som lastplats för rör till Nord Stream 2.

Satellitbild av tyska hamnen Mukran i Sassnitz i Östersjön. Arbetsfartyg ligger vid kaj intill lagrade rör. Foto: Google 8 juni 2020

”Spekulationer”

Den ryska energiministern Alexander Novak har sagt att Akademik Chersky kan avsluta arbetet med Nord Stream 2, enligt uppgifter i maj i ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass. Bolagets talesperson kallar det för ”spekulationer”, men kommenterar det amerikanska lagförslaget.

”Att man försöker hindra detta viktiga arbete visar på bristande hänsyn mot europeiska hushåll och och industrier, som får betala flera miljarder mer för gas om denna gasledning inte byggs, och mot EU:s rätt att avgöra sin framtida energiförsörjning. Det borde vara upp till européerna att besluta om Europeiska Unionens energipolitik”, svarar Jens D Mueller i ett mejl till SVT Nyheter.

Mer om nya lagförslaget

Den nya lagstiftningen klargör att USA:s sanktioner relaterade till Nord Stream 2 gäller för fartyg som är engagerade i gasledningsbygget, liksom för dem som möjliggör deras medverkan och för dem som erbjuder försäkring, hamnar eller förtöjningsmöjligheter för dessa fartyg, och i förlängningen för alla företag som ger klartecken till att påbörja arbetet med gasledningen Nord Stream 2.

Källa: Senator Ted Cruz (R).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet