–Det är rätt riktning, men det räcker inte, sa statsministern när han pratatde om beredskapsjobb i Opinion live. Foto: SVT

Usla siffror för Löfven i utvärdering av moderna beredskapsjobb

Publicerad

Stefan Löfven konstaterade i sitt Almedalen-tal att det går bra för Sveriges ekonomi och sade stolt att ”vi har högst andel som jobbar i hela EU”.

Men Löfvens åtgärder på området är inte alltid imponerande, åtminstone inte satsningen på de så kallade moderna beredskapsjobben, visar en ny utvärdering.

Det handlar om enkla jobb som är riktade att nå långtidsarbetslösa och nyanlända. På frågan om Stefan Löfven är nöjd med hur satsningen på moderna beredskapsjobb fallit ut svarar han i SVT:s Opinion Live.

– Det behöver bli fler. När vi lägger ihop våra olika åtgärder så kommer vi upp i en ansenlig mängd jobb.

Almedalen 2018

”Kanske inte är fel”

En färsk utvärdering från myndigheten Statskontoret av regeringens satsning visar att cirka 40 procent av alla moderna beredskapsjobb har hamnat på arbetsförmedlingen. Löfven anser inte att det måste vara ett problem.

– Det kanske är bra jobb på arbetsförmedlingen. Det ska inte jag avgöra exakt var jobben ska vara. Det kanske inte är fel att man är där och hjälper andra att komma i arbete, om andra har det behovet.

Ett annat faktum som konstateras i utvärderingen är att Statens fastighetsverk och Sjöfartsverket har ordnat praktikplatser. En på vardera statligt verk har det blivit.

– Det låter lite tycker jag, säger Stefan Löfven.

Försvarsmakten med 25 000 anställda har lyckats ordna tre platser.

– Det är för lite, upprepar Löfven, och fortsätter:

– Men någonstans ska man börja, och regeringens uppmaning till myndigheterna är att ”då får ni också skärpa er och bidra här”.

Pekar på andra åtgärder

Löfven menar att andra jobbskapande satsningar, på till exempel så kallade extratjänster och etableringsjobb, kommer att innebära en viktig insats för personer långt ifrån arbetsmarknaden.

Utvärderingen av just de moderna beredskapsjobben visar att bara hälften av jobben gått till långtidsarbetslösa och nyanlända, detta trots att satsningen var riktad mot just dessa grupper.

– Då får man göra en uppföljning. Jag menar, alla som är arbetslösa ska in i arbete.

Statsministern svarar i SVT:s Opinion Live undvikande på frågan om hur nöjd han egentligen är med den specifika satsningen på moderna beredskapsjobb.

– Vi har den lägsta arbetslösheten på länge. Vi har den lägsta ungdomsarbetslösheten på 16 år. Vi har den högsta sysselsättningsgraden som någonsin uppmätts i något EU-land. Det är rätt riktning, men det räcker inte, säger Stefan Löfven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2018

Mer i ämnet