Utbildningsministern: Höstterminen blir på plats

Uppdaterad
Publicerad

Undervisningen ska i regel bedrivas på plats på alla skolor i höst, det meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S). Behovet av distansundervisning bedöms som litet, då Folkhälsomyndigheten räknar med låg smittspridning efter sommaren. Myndigheten menade dock att man måste vara beredd på att åtgärderna kan behöva anpassas igen.

Under tisdagens presskonferens gav utbildningsminister Anna Ekström (S) besked om höstterminen:

– Närundervisning ska bedrivas i alla skolor i höst.

Undervisningen i grund- och gymnasieskolor ska i regel genomföras på plats i alla skolor efter sommarlovet. Behovet av distansundervisning bedöms som litet under hösten, men om smittläget kräver det ska skolorna vara beredda att återgå till det.

– Vi ser över det tillfälliga regelverk som gällt under pandemin. Det behöver anpassas till det förändrade smittoläget, sa ministern.

I takt med att smittspridningen minskar, belastningen på sjukvården avtar och vaccinationstäckningen ökar kan vi återgå till en mer normal vardag och en skola på plats, menar ministern.

FHM: Räknar med låg smittspridning i höst

– Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning kan vi räkna med ett läge med mycket låg smittspridning i slutet av sommaren, sade Britta Björkholm, avdelningschef på FHM under presskonferensen.

Hon menar att distansundervisning har lett till sämre kunskapsinhämtning och ökad risk för psykisk ohälsa. Myndighetens bedömning är att klassrumsundervisning på plats kommer vara möjligt för alla barn och unga.

– Det är inte nödvändigt med distansundervisning i förebyggande syfte i samma grad som tidigare under pandemin, sade Britta Björkholm.

”Risken är inte över”

Men avdelningschefen påpekar att risken inte är över och att åtgärderna kan behöva anpassas igen. Björkholm betonar även vikten av det individuella ansvaret, oavsett smittspridningsnivå.

– Pandemin kommer fortsatt pågå ute i världen. Det kan uppstå lokala utbrott och ovaccinerade barn kan smittas av covid-19, sade avdelningschefen under presskonferensen.

Hon uppmanar skolorna att planera terminsstarten på ett klokt sätt och att undvika stora samlingar av elever, vårdnadshavare eller lärare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.