Larmet: Utbredd fattigdom bland människor med funktionsnedsättning

Publicerad

Många människor med funktionsnedsättning lever på sjukersättning, en ersättning som inte räknats upp i takt med lönerna.

Intresseorganisationer slår nu larm om utbredd fattigdom.

Många personer med funktionsnedsättning lever i dag på sjukersättning och vittnar nu om en allt svårare ekonomi. Det beror på att sjukersättningen inte räknas upp i takt med lönerna, utan med den låga inflationen. Organisationen DHR ”delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet” slår nu larm om en utbredd fattigdom bland medlemmarna.

– Vi vet att man ibland behöver låna av sina anhöriga för att få det att gå runt. Det är ansträngt. Den här fattigdomen vi ser bland personer med funktionsnedsättningar, den har man inte behandlat på allvar, säger Rasmus Isaksson, förbundsordförande DHR.

S: Vi vill ändra på det, men måste budgetförhandla

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) håller med om att sjukersättningen halkat efter och säger sig vilja ändra på det.

– Det återstår att se hur det går i budgetförhandlingen, nu är det ju fyra partier som förhandlar om budgeten. Och inför varje budgetförhandling så görs det ett antal prioriteringar. Men det är självklart rimligt att den aspekten finns med. Om vi vill ha ett jämlikt samhälle så måste vi se till också att vi har en utveckling där grupper inte hamnar efter, säger han.

Men nu vid årsskiftet halkar den här gruppen efter ytterligare, när de inte får ta del av det höjda bostadstillägg som pensionärerna får.

– Det är bra att ålderspensionärerna får höjt bostadstillägg. Det som inte är bra är att de andra grupperna inte hänger med och det är rimligt att vi har som målsättning att det är samma nivåer. Men det återstår att se vad vi får igenom i budgetförhandlingar, säger Shekarabi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.