Tre personer dömdes tidigare i år för att ha försökt spränga en bil i Alingsås. Polisen misstänker att dynamiten på bilden kommer från Polen och konstaterar att laddningen hade kunnat orsaka dödsfall. Foto: Polisen

Utländskt sprängmedel bakom många explosioner i Sverige

Publicerad

En ny rapport från Polisens nationella bombskydd visar att en stor del av de bomber som analyserats hittills i år har innehållit civilt sprängmedel från andra länder, till exempel dynamit.

Exakt hur de kriminella får in sprängmedlet i Sverige vet bombskyddet inte. Men de konstaterar att tullens möjligheter att kontrollera införseln är mycket begränsade.

Bombernas utförande varierar. Nationella bombskyddet har i år hittat både tids- och fjärrstyrda utlösningsanordningar.

– Det går trender i det här beroende på tillgång. I vissa perioder har det varit mer handgranater och i andra perioder fler rena sprängladdningar, säger Jon Wåhlander, operativ chef på Nationella bombskyddet.  

Den senaste tiden har de också hanterat flera ärenden med så kallade ”bangers”, en sorts pyroteknik med högt knalljud.

Stor beslag i Polen

I december förra året gjorde Europol ett stort tillslag i Polen där de beslagtog nästan 100 ton illegal pyroteknik som skulle säljas via internet till bland annat Sverige.

Det gav enligt nationella bombskyddet en tillfällig effekt men nu verkar tillgången ha ökat igen.

Dessutom har en ny typ av banger med högre sprängkraft börjat dyka upp. De har kastats mot bland annat en spårvagn i Göteborg, en polisbil och in i en lägenhet och beskrivs ha stor sprängverkan.

– Där vi tidigare sett mer fysiska konflikter kan vi nu se användande av sprängmedel, skriver bombskyddets utredare i rapporten.

”Fara för barn som leker ute”

Även om flertalet sprängningar har skett kvälls och nattetid, så har människor skadats och det faktum att allt fler explosioner sker i miljöer där många personer vistas oroar nationella bombskyddet.

”En av de större risker som sprängning utgör i statsmiljö är mängden glassplitter som sprids och förorsakar stor skada på människor och djur. Splittret sprids lång väg och kommer under lång tid att utgöra fara för barn som leker ute” skriver de i sin rapport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.