Kön ringlade lång utanför Sveriges ambassad i Oslo i slutet av augusti. Foto: NTB scanpix/TT

Onsdagsrösterna kan komma att avgöra valet

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgonen var det otroligt jämnt mellan det rödgröna blocket och Alliansen. Bara en mandatplats skiljer dem åt och ovissheten kan komma att avgöras på onsdag när post- och utlandsrösterna ska vara färdigräknade.

Det är ett svårt parlamentariskt läge. De båda blocken är så jämna att det just nu inte är möjligt att förutspå vilka partier som kommer regera de närmsta fyra åren, än mindre vem som blir statsminister: 144 mandat för det rödgröna blocket, 143 till Alliansen.

Över hundratusen röster

Mindre än en halv procentenhet skiljer blocken åt och det som nu kan komma att avgöra är poströster, förtidsrösterna och främst utlandsrösterna som räknas färdigt till nu på onsdag.

– Vi vet sedan gammalt att de röster som är kvar att räkna till på onsdag, då slutresultatet är klart, brukar innebär att S tappar en eller två tiondelar. Förra valet tappade de två tiondelar och M vann en tiondel, säger statsvetaren Sören Holmberg som var på plats under SVT:s valvaka.

Flera utlandssvenskar

Inför årets val har det funnits närmare 250 röstningslokaler världen över, skriver Valmyndigheten på sin hemsida och det är ungefär 149 000 svenskar som är skrivna i ett annat land, vilket är klart fler än både 2010 och 2014.

Men valdeltagandet bland dessa är dock inte på några imponerande nivåer, det är bara drygt 30 procent som röstar.

– Det är 50 000-60 000 utlandsröster och resten är sent inkomna förtidsröster. Och historiskt har det hänt att mandat byter ägare mellan söndag och onsdag. Vid de två senaste valen var det ett mandat som bytte ägare, det finns ingen tydlig systematik i det här, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Över hundratusen röster 2014

Enligt Valmyndigheten går det inte att säga exakt hur många röster det rör sig om eller vilken påverkan de kan komma att ha.

– Om de kan ändra resultatet är svårt att svara på i förväg. Det beror på hur många röster det är, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare vid Valmyndigheten.

Efter förra valet kom drygt 192 000 röster in i efterhand, dessa ökade både M och MP:s valresultat med 0,1 procenteneheter. Och Socialdemokraterna backade med 0,2 procenteneheter. Enligt Sören Holmberg såg man liknande tendenser även under valet 2010.

– Vi får ännu en spännande valvaka på onsdag alltså, säger Sören Holmberg.

Ett uppdaterat valresultat kommer på onsdag medan det slutgiltiga resultatet är att vänta på tidigast på fredag, uppger Valmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet