Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Svante Liljegren, chef för UD:s konsulära enhet, berätta om svårigheterna för svenska medborgare att lämna Gaza. Foto: SVT

Svårt för svenskar att lämna Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Runt 500 svenskar befinner sig i Gaza. På måndagen bekräftade UD att 62 svenskar har lyckats lämna, och förhoppningen är att ytterligare 100 svenskar ska kunna lämna på tisdagen.

Svante Liljegren, chef för UD:s konsulära enhet, berättar i SVT:s Morgonstudion att UD håller kontakt med svenskar och talar om hur man ska ta sig till gränsen. Samtidigt har de inte lyckats nå fram till alla svenskar som finns på listan över de som kan lämna, och det finns andra utmaningar.

– Krigstillståndet gör att en del av dem som vi har kontaktat säger att de inte kan ta sig till gränsstationen för att det är för farligt helt enkelt.

Krig mellan Israel och Hamas

Fler på väg att lämna

På måndagen fanns 80 personer med på listan över svenskar som fick lämna, men hur många av de som kommit ut är inte helt klart.

– Den senaste siffran som jag har fått är 62 personer. Det kan finnas fler som har kommit ut utan att då kontakta svenska ambassaden i Kairo, säger Svante Liljegren.

101 personer med svenskt medborgarskap och en med uppehållstillstånd kan få lämna Gazaremsan på tisdagen, enligt en namnlista som har lagts ut av de lokala myndigheterna.

Listan över svenskar består i huvudsak av familjer, varav många är hemmahörande i Syd- och Västsverige, enligt nyhetsbyrån TT. Majoriteten uppges vara barn under 18 år, varav ett 30-tal är tolv år eller yngre. Den yngsta på listan är en ettåring.

Ska lämna Egypten inom tre dagar

Exakt hur det går till för de som ska ta sig ut vet Svante Liljegren inte.

– När de blir kontaktade om att de finns på nästa lista så måste de själva bedöma om det är säkert nog att ta sig ner till Rafah och vidare mot gränsstationen.

När man lyckats lämna finns en grupp från svenska ambassaden i Kairo på plats vid gränsstationen. Det görs en id-kontroll och sedan går man vidare till en egyptisk gränskontroll. Därefter kan man åka med bussar till Kairo som ambassaden har ordnat, eller ta sig dit för egen maskin.

– Man har tre dagar på sig att lämna Egypten, säger Liljegren.

Över 500 personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd har enligt UD hört av sig och bett om hjälp att lämna Gazaremsan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet