Foto: SVT

Utprovarna rekommenderar sina egna hörapparater

Uppdaterad
Publicerad

Hörapparatsindustrin styr hörselvården i Stockholm och Skåne. Det hävdar Hörselskadades riksförbund efter att statistik visar att de största privata mottagningarna nästan alltid rekommenderar hörapparater från samma koncern som de själva ingår i.

Valfriheten skulle bli större. Det var en grundtanke när landstingen i Stockholm och Skåne för några år sen införde fritt val av hörapparater. Vid sidan av landstingets upphandlade sortiment kan patienterna använda en hörselcheck för att bekosta apparater från det privata sortimentet.

Systemet har tidigare kritiserats då patienter i vissa fall fått betala tiotusentals kronor ur egen ficka för apparater när de lika gärna skulle kunnat få gratis från landstinget.

Utprovare och tillverkare har samma ägare

I de här landstingen gör företagen Avesina och Audionomerna & Hörsam två tredjedelar av alla utprovningar av hörapparater. Företagen ägs av det stora danska bolaget William Demant holding, som också äger hörapparattillverkarna Oticon och Bernafon.

Nu har Hörselskadades riksförbund HRF tagit fram statistik utifrån tusentals utprovningar i Stockholms län under tre månader i våras. Den visar att de som provat ut en hörapparat med hörselcheck på de mottagningar som ägs av William Demant i 98 procent av fallen fått en hörapparat som tillverkas av samma koncern.

– Läkare får inte vara kopplade till läkemedelsindustrin, det är man ju jättenoga med. Men här har du förskrivare, audionomer som de facto är anställda av samma företag som tillverkar hörapparaterna. Den här kopplingen, det är inte bara oacceptabelt, det får inte vara så här, säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande HRF.

Patienter kan höra sämre

Han menar att patienterna riskerar att få hörapparater som inte är optimala för deras hörselnedsättning om urvalet begränsas vid mottagningarna.

– Bara du som är hörselskadad kan avgöra vilken av de olika apparaterna som ger dig bäst hörsel och då är ju själva poängen med det här systemet som det var tänkt att man skulle ha en större valfrihet, säger Jan-Peter Strömgren, ordförande HRF.

VD:n för de William Demant-ägda mottagningarna, Eva Halén ställer inte upp på en intervju. I ett mejl kommenterar hon faktumet att 98 procent av de här patienterna får apparater från deras egna tillverkare så här.

– Vår uppfattning är att många är vana vid våra hörapparater och vill fortsätta att använda dem. Vi är stolta över att kunna erbjuda en specialistkompetens och hörapparat som vi optimerar för respektive patients behov och önskemål. I slutändan så är det användaren som avgör vilken specialist och hörapparat man väljer, inte vi, skriver Eva Halén, vd för Avesina och Audionomerna & Hörsam.

”Orimligt påstående”

Hon tycker också att HRF:s påstående om att hörapparatsindustrin styr vården faller på sin egen orimlighet.

– Hörselvården styrs av politiskt folkvalda i landstingen, våra uppdragsgivare, skriver Eva Halén.

Hörselchecken är på max 3.040 kronor per hörapparat och i och med att det är mer ekonomiskt gynnsamt för mottagningarna om den används menar HRF också att landstingen förlorar tiotals miljoner kronor då så få väljer apparater från landstingets upphandlade sortiment. I Stockholm är det bara 2 av 10.

Politiker: Måste bli bättre

Landstingsrådet Ella Bohlin (KD) håller inte med om HRF:s bild att systemet havererat, men kommenterar statistiken så här.

– Jag tycker att den säger att vi måste bli bättre på att informera att det är en skyldighet och en plikt att se till att brukaren får den information som behövs för att kunna välja hörapparat utifrån de individuella behoven och också att det är möjligt att välja ur landstingets breda sortiment, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd i Stockholms län-

Hon framhåller att alla företagen godkänts i upphandling och att brukarundersökningar visar att de hörselskadade är väldigt nöjda med den vård som de får. Men HRF tycker att politikerna nu måste göra vad de kan för att rätta till systemet.

– Vi anser att det är en subvention av branschen så att de som försöker jobba med landstingets sortiment som är ett bra sortiment, de har inte en chans, säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande HRF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.