Foto: TT

Wallström: Vi ställer oss på fredsprocessens sida

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har i dag fattat beslut om att erkänna staten Palestina. – Det är inte för tidigt. Risken är snarare att det kan vara för sent, säger utrikesminister Margot Wallström (S) under en presskonferens på torsdagen.

– Huvudskälet är att regeringen anser att de folkrättsliga kriterierna för ett erkännande av staten Palestina är uppfyllda. Det finns ett territorium, det finns en befolkning och det finns en regering, säger Wallström under presskonferensen på Rosenbad.

Beslutet blev klart i morse, men regeringens ambition att erkänna Palestina blev känt redan när statsminister Stefan Löfven presenterade sin regeringsförklaring, och skapade då internationell uppmärksamhet.

Sverige erkänner Palestina

Att inte erkänna Palestina med hänvisning till den israeliska ockupationen skulle stå i strid med den folkrättsliga principen ”Ingen rätt ur en orätt”, säger Margot Wallström.

– Det finns de som påstår att vi väljer den ena partens sida. Inget kan vara mer felaktigt. Det kan låta högtravande, men det vi gör är ju att ställa oss på fredsprocessens sida. Min bedömning är att historien kommer att vara vänlig mot det här beslutet, som jag anser stärker vårt anseende i världen.

”Vi ge ny dynamik till en avstannad fredsprocess”

Efter den senaste upptrappningen av konflikten, och med en fredsprocess som inte rör på sig, är läget kritiskt i regionen. Utrikesministern menar att det finns flera skäl till att tidpunkten är rätt för att erkänna Palestina.

–  Genom vårt beslut vill vi bidra till att ge ny dynamik till en avstannad fredsprocess. Vi vill ge vårt stöd till de moderata krafterna bland palestinierna som snart åter måste sätta sig vid förhandlingsbordet.

Man vill även underlätta uppgörelsen genom att göra part mindre ojämlika, menar Wallström.

– Målet är att Israel och Palestina ska kunna leva inom ömsesidigt erkända gränser.

Ökar biståndet

Förutom erkännandet kommer regeringen även att förstärka insatserna för att ”stödja utvecklingen av demokrati och mänskliga rättigheter i Palestina”, berättar utrikesministern.

Regeringen har tagit beslut om att Sverige kommer att öka det bilaterala biståndet med 500 miljoner, till 1,5 miljarder under den närmaste femårsperioden.

– På samma sätt som vi ställer krav på Israel kommer vi att göra det på Palestina. Det handlar om att bekämpa korruption, ta avstånd från våld, respektera medborgerliga rättigheter och öka kvinnors inflytande.

”Det är inte för tidigt

Kritiken mot regeringen har bland annat handlat om att det är för tidigt att erkänna staten Palestina, något som USA:s utrikesdepartement var snabba att uttrycka när beslutet blev känt internationellt.

– Till dem vill jag säga att en flicka eller pojke, sex år gammal i Gaza, har redan under sin livstid hunnit uppleva tre krig.

– Det är inte för tidigt. Risken är snarare att det kan vara för sent. Vi har ett ansvar att skicka en signal till både unga palestinier och israeler om att vi fortfarande tror på en tvåstatslösning, och att omvärlden inte har glömt dem, säger Margot Wallström.

”Hoppas kunna visa vägen”

Sverige har tidigare erkänt Kroatien 1992 och Kosovo 2008, trots att länderna då saknade kontroll över delar av sina territorium.

– Palestina är liksom dessa ett speciellt fall. I ljuset av den folkrättsliga analysen ser vi ingen anledning att vänta med beslutet.

Hittills har 134 stater, men nästan inga västerländska i-länder, erkänt Palestina. Sverige blir det första EU-landet, dock har flera medlemsländer erkänt Palestina som stat innan de gick med i EU.

– Vi hoppas förstås att det här kan visa vägen för andra, säger Margot Wallström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige erkänner Palestina

Mer i ämnet