• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en gammal industri på Liljeholmen i Stockholm. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Justitieminister Morgan Johansson(S)/Illustrationsbild Foto: TT

Utsatta kvinnor ska få stärkt skydd

Publicerad

Från årsskiftet ska skyddet mot våld i nära relationer stärkas. Detta är regeringens förhoppning när man nu föreslår ett antal åtgärder som ska skärpa straff och göra det svårare att bryta mot kontaktförbud.

– Våld och andra kränkningar i nära relationer är ett allvarligt samhällsproblem som aldrig kan accepteras, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

I dag beslöt regeringen att skicka en proposition till riksdagen där man bland annat föreslår att minimistraffet för grov kvinnofridskränkning ska höjas från nio månader till ett års fängelse. Dessutom ska straffet höjas för överträdelser av kontaktförbud och ett utvidgat kontaktförbud ska också kunna förenas med krav på fotboja. Man vill också göra det lättare att få ett kontaktförbud vid den gemensamma bostaden.

– Dessa åtgärder ökar möjligheten för samhället att komma åt de män som förföljer sina före detta fruar och sambos, inte minst vad gäller möjligheterna att porta dem när det gäller en tidigare gemensam bostad. Och att kunna sätta fotboja på dem kommer att vara effektivt, tror jag, säger Morgan Johansson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer